Üç Şirket Sosyal Medya Alışveriş Araçlarıyla Nasıl Gelir Arttırdı?
Sosyal medya üzerinden alışveriş yapmak son yıllarda giderek daha popüler hale geldi.
Aslında, tüketicilerin %57’si yeni ürünleri keşfetmek için sosyal medyayı tercih ettikleri yöntem olarak televizyon reklamlarında %56, YouTube reklamlarında %49 ve perakende mağazaları ise %42 oranında tercih ediyor fakat yalnızca internet üzerinden alışveriş yapanlar ise %58 olarak belirlenmiş.
Ve şimdi ürünlerinin çoğunu “Satın Almak İçin Yukarı Kaydır” bağlantılarından satın alan biri olarak şunu söyleyebilirim: Sosyal medya alışveriş araçları gerçekten etkilidir.
Burada, Facebook, Instagram ve TikTok’tan alışveriş araçlarını kullanarak üç şirketin gelirlerini nasıl artırdığını inceleyeceğiz.
1- Facebook Mağazaları: HubSpot Blog Araştırmasına göre, Facebook, ürün satın almak için en popüler sosyal sitedir ve tüketicilerin %36’sı doğrudan platformdan bir ürün satın aldıklarını söylüyorlar. (Ülkemizin aksine avrupa hala en çok Facebook mecrası kullanılıyor.)
2020’de Facebook, “kitleleri için bir mobil alışveriş deneyimi yaratmak” için tasarlanmış ücretsiz bir e-ticaret aracı olan Facebook Mağazaları’nı piyasaya sürdü. Esasen, ürünleri veya belirli ürün koleksiyonlarını öne çıkarmanıza ve yazı tiplerini ve renkleri markanıza uygun olmasını sağlamak için özelleştirmenize olanak tanıyan çevrimiçi bir mağazadır.
Amerika merkezli bir giyim ve aksesuar butiği olan Pink Tag Boutique, platformda muazzam bir büyüme kaydetti. Aslında, Facebook Mağazalarındaki satışlara ve doğrudan web sitesinden satın alanlara kıyasla Facebook Mağazalarındaki alıcılar %66 daha yüksek ortalama sipariş artışı gördü.
Facebook Mağazaları, markanızın kendi dijital vitrinini oluşturması için iyi bir fırsat olabilir. Kullanıcıların ürünleri satın almak için web sitenize tıklamasını istemek yerine, Facebook Mağazaları, tüketicilerin doğrudan platformdan satın almalarını sağlayarak süreci kolaylaştırmanıza olanak tanır.
2- Instagram Reels: HubSpot Blog Araştırması, tüketicilerin %44’ünün reklamlar veya sponsorlu içerik aracılığıyla sosyal medyada yeni ürünler keşfetmeyi tercih ettiğini, ardından yeni ürünleri bir yayın gönderisi aracılığıyla keşfetmeyi tercih edenlerin %34’ü ve sosyal medya pazar yerlerini (Facebook Marketplace gibi) tercih edenlerin %32’sini tercih ettiğini söylüyor ve %28’i uygulama içi satın almaların gerçekleştiği sosyal medya mağazalarını (Instagram Shop gibi) tercih ediyor.
Ek olarak, tüketicilerin %26’sı Instagram Reels gibi kısa biçimli videolar aracılığıyla yeni ürünler keşfetmeyi tercih ediyor. Video, en popüler içerik biçimi açısından baskın olmaya devam ederken, tüketicilerle etkileşim kurmak için video reklamlardan veya Reels’lardan yararlanmayı denemek mantıklıdır.
Örneğin, kişisel gelişim içeriği sağlayan bir eğitim teknolojisi uygulaması olan Headway, Reels reklamlarıyla edinme başına maliyette %15 düşüş, Reels reklamlarıyla video görüntülemelerinde %10 artış elde etti.
Headway’in Pazarlama Müdürü Vlad Strykun’un Instagram’a şunları söylemiş, “Reels yayınları bize hedef kitlemizi genişletme ve yeni reklam içeriği türleri (video açıklayıcılar) ile yeni müşterilere ulaşma fırsatı verdi. Edinme başına maliyet deki düşüş ve dönüşümlerdeki artış, bu umut verici Reels alanında çalışmaya devam etmemiz için yeterince ikna edici.”
3- TikTok: Aylık 1 milyardan fazla kullanıcısı olan TikTok, geniş kitlelere ulaşmak için yadsınamaz derecede güçlü bir platformdur. Ek olarak, TikTok en çok Z Kuşağı (%26), ardından Instagram (%23) ve YouTube (%22) tarafından kullanılıyor. Bu nedenle markasının hedef kitlesi Z Kuşağı ise, TikTok’un reklam yeteneklerini test etmek mantıklıdır.
Bir moda aksesuarları markası olan Abbott Lyon, TikTok’un markaların yüksek değerli müşteri olma potansiyeline sahip kullanıcılara reklam vermesini sağlayan Değere Dayalı Optimizasyon (VBO) teklif stratejisini test etti. Ayrıca marka, Feed İçi Reklamlar ve SparkAds kullandı.
Kampanya, marka için büyük bir başarıydı ve reklam harcamalarından elde edilen gelirde %31, sipariş değerinde ise %13 artış sağladı. Abbott Lyon ayrıca satın alma başına maliyeti %20 oranında azalttı.
Sonuç olarak, kullanmayı düşündüğünüz Alışveriş Araçları, hedef kitlenizin hangi platformları tercih ettiğine ve iş hedefleriniz için hangi araçların en anlamlı olduğuna bağlı olacaktır.