Çalışanların işte kalma süresi dünya genelinde giderek azalıyor. Bunun temel sebeplerinden biri y kuşağının önceki nesillere göre farklı beklentilerinin olması. Hızlı değişen dünya, teknolojik ilerleme, global iletişim ağının genişlemesi ve bilgiye hızlı ve kolay erişim de, çalışanların işyerinden beklentilerinin artmasıyla sonuçlanıyor.
Çalışanların işte kalma süresini arttırmak için yapılacak bir çok şey var. Öncelikle, işe alım aşamasında şirket kültürüne ve ekibe uygun insanların seçilmesi geliyor. İşe alımda dikkat edilmesi gereken konulara diğer bir soruda değinmiştim. Okumak için https://www.yenibizi.com/soru/sirketime-ise-alim-yaparken-nelere-dikkat-etmeliyim/ linkine bakabilirsiniz. Yani işe alacağınız insanı seçerken, şirketinize sağlayacağı fayda kadar, şirketinizde o insanin mutlu olup olmayacağını ve şirket kültürüne uyum sağlayıp sağlamayacağını da değerlendirmeniz gerekiyor.
İşe alımdan sonra işe başlama aşamasında kapsamlı bir oryantasyon programi oldukça faydalı olur. Yeni işe başlayan kişinin şirketi, farklı ekipleri ve süreçleri öğrenmesi adaptasyon ve bağlılık konusunda önemli bir fark yaratır.
Devam eden zamanlarda ise, çalışanlara kendilerini geliştirmeleri için eğitim aldırmak ve sorumluluk vermek gerekir. Günümüzde online eğitimler oldukça kapsamlı sınırsız seçenek sunuyor, maliyeti de çok uygun. Bütçeniz az olsa bile çalışanlarınızın eğitimi için yapabileceğiniz bir çok şey var. Ayrıca sorumluluklar daha kısa sürede daha çok verilmeli. Çalışana yeni sorumluluk vermek için uzun bir süre beklemeye gerek yok aslında. Yeni şeyler öğrenen, verilen sorumlulukları başarıyla yerine getiren insanların iş tatmini ve şirkete bağlılığı çok daha yüksek oluyor.
Çalışanlara yaptığı işin ne kadar önemli olduğu, şirkete nasıl bir katkısı olduğu anlatılıp gösterilmeli. Sorumluluklarını başarıyla yerine getiren insanlar terfi ve maaş düzenlemesiyle ödüllendirilmeli. Prim sistemi de ölçümlenebilir sonuçlara ulaşma konusunda oldukça faydalı olabilir.
Diğer bir önemli konu da, y jenerasyonu için şirkette sosyalleşebilecekleri ortam ve kültür yaratılması. Şirketteki sosyal ortam ve şirket kültürü, ekip ruhunu güçlendirir ve çalışan bağlılığını arttırır. Ayrıca şirketteki yöneticilerin şeffaf olması, içten ve dürüst olması, egodan arınmış olması, hiyerarşi olmaması da çalışanlar gözünde takdir ve sevgi toplar. Günlük hayatta yöneticilerin sözlü olarak ufacık da olsa ekiplerini takdir etmesi büyük fark yaratır. Bir başka önemli konu da sürekli bir geri bildirim süreci olması. Çalışanların güçlü yönleri, gelişmeye açık yönleriyle ilgili geri bildirim verilmesi özellikle y kuşağının çalıştıkları yerden en önemli beklentileri arasında yer alır.
Tüm bu konularla ilgili yapılacak ufak iyileştirmeler bile büyük fark yaratır. Aslında şirketinizde bu konulara önem verildiğinin bilinmesi, farkındalık olması bile çalışan bağlılığını olumlu yönde etkiler. Çok büyük projeler planlayıp yapmaya gerek kalmadan hemen yarından itibaren yapabileceğiniz kolay noktaları hayata geçirerek işe başlayabilirsiniz.