Son zamanlarda internetin ve teknolojinin iş yaşantısında daha fazla yer almasıyla birlikte elde edilen dinamik verilerin yönetimi ve takibinin, kurumların karar verme süreçleri içerisinde oldukça önem arz etmeye başladığını söyleyebiliriz. Bu veriler, çoğunlukla ham olarak iş süreçlerine dahil olmakta ve belirli bir metodoloji yardımı ile anlamlı hale getirilmeye gereksinim duymaktadır. Anlamlı hale gelen veri, iş süreçleri içerisinde performans ölçümü(KPI), tahmin(Forecasts) veya genel bakış (Overview) gibi çeşitli şekillerde kullanılabilir. Gösterge panelleri(Dashboards), dinamik olarak elde edilen verilerin işlenmesi ve görselleştirilmesi süreçlerinde oldukça efektif bir araç olarak karşımıza çıkmaktadır.
Peki bu Dashboard kavramı nedir?
Bu kavram temel olarak, otomobiller içerisinde bulunan ve aracın temel fonksiyonları hakkında sürücüyü bilgilendiren gösterge panellerinden(automobile dashboard) türetilmiştir. Business Dashboards kavramı ise iş süreçleri içerisinde benzer bir şekilde işlev gösterip, organizasyonun temel fonksiyonları hakkında bilgi almak amacıyla kullanılır.
Nasıl kullanılır?
Bu alanda hizmet gösteren Tableau, Qlik, Klipfolio gibi çeşitli şirketler aracılığı ile bu hizmet satın alınıp iş süreçlerine entegre ederek kullanılabilineceği gibi organizasyon içerisinde de geliştirilip kullanılması mümkündür. Dashboard dizaynı içerisinde kullanılan başlıca yöntemleri şu şekilde ifade edebiliriz:
• Tablolar(Tables) : Veriyi satır ve sütunlarla ile organize eder.
• Çizgi Grafikleri(Line Charts) : Verileri bir çizgi grafiği aracılığı ile görselleştirerek zaman içerisindeki trendi gösterdiği gibi birden fazla veri setinin de karşılaştırılmasına olanak sağlar.
• Sütun Grafikleri(Bar Charts): Belirli bir kategoriye ait değerlerin birbirileri ile karşılaştırılmasına imkan veren bir yöntemdir.
• Göstergeler(Gauges): Belirli bir süreç içerisindeki gelişimin görselleştirilmesi noktasında kullanıcıya bilgi verir.
Neden Dashboards?
Dashboards için söyleyebileceğimiz avantajların başında karar verme süreçleri içerisindeki etkili rolünü sayabiliriz. Ayrıca tekrarlı işleri azaltıp verimliliği artırma konusunda da oldukça faydalı olduğunu söylemek mümkün. Son olarak, dinamik çalışma sistemi sayesinde en güncel bilgilere hızlı ve kolay yoldan ulaşmak süreçlerin hızlı işlemesi konusunda Dashboards kavramını oldukça değerli kılmaktadır.