6111 sayılı Kanunla, 4447 sayılı Kanuna eklenen Geçici 10. maddesine göre, 01.01.2020 ila 31.12.2022 tarihleri arasında özel sektör işverenlerince işe alınan/ alınacak olan 18 yaşından büyük ve 29 yaşından küçük Genç erkek, 18 yaşından büyük Kadın ve Meslek Eğitim Belgesine Sahip Olanların, işe alındıkları tarihten önceki 6 aydan beri işsiz olmaları ve işe alındıkları yıldan bir önceki takvim yılında işe alındıkları işyerinden bildirilen sigortalı sayısının ortalamasına ilave olmaları kaydıyla, sigorta prime esas kazançları üzerinden hesaplanan sigorta primlerinin işveren hisselerine ait tutarın tamamı, işe alındıkları tarihten itibaren 31.12.2022 tarihine kadar İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacaktır.
7143 sayılı Kanunla, 4447 sayılı Kanuna eklenen Geçici 19. maddesinde göre, 01.01.2020 ila 31.12.2022 tarihleri arasında özel sektör işverenlerince işe alınanların ve işe girdikleri aydan önceki üç aylık sürede toplam on günden fazla sigortalı olmamaları, işe alındıkları yıldan bir önceki takvim yılında işe alındıkları işyerinden bildirilen sigortalı sayısının ortalamasına ilave olmaları kaydıyla, işyerinin imalat veya bilişim sektöründe faaliyet göstermesi halinde günlük brüt asgarî ücretin sigortalının prim ödeme gün sayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçmemek üzere, prime esas kazançları üzerinden hesaplanan sigortalı ve işveren hissesi primlerinin tamamı tutarında destek İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacaktır.
Bu destekler imalat ve bilişim sektörü için 17103 sayılı kanuna, diğer sektörler için 27103 sayılı kanuna, ve imalat sektöründe faaliyet gösteren ve aylık sigortalı sayısı ortalaması 1 ile 3 arasında olan işverenler için “bir senden bir benden Teşviği” olarak bilinen 37103 kanuna dayanır.
SGK’nın işveren sitesinde, işe alınan kişinin işe girişi yapıldıktan sonra, o kişinin hangi teşvikten yararlanabileceğini sorgulayıp teşviki başlatabilirsiniz.
Bunlara ek olarak, teknoloji geliştiren şirketler, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na, yerinde Ar-Ge merkezi olmak için başvurabilirler. Ar-Ge merkezi olan şirketler çeşitli destek ve teşviklerden yararlanabiliyorlar. Ar-Ge merkezi olan şirketlerde çalışan personelin gelir vergisi maliyetinin %95’e varan kısmı devlet tarafından karşılanıyor. Yine SGK primlerinin de %50’si devlet tarafından karşılanıyor. Teknoparklarda da benzer ve bazı alanlarda daha da fazla teşvikler var. Bunlara ek olarak; Tübitak-Teydeb proje desteklerine başvurup, proje için yapılan personel maliyetini Tübitak’tan hibe olarak geri alabilirler.