OKR belirlemeyi, Google’da kullanılan ve çalışan memnuniyetini ve organizasyonun performansını olumlu yönde etkileyen bir süreç olarak tanıdık. Türkçesi Amaç/Hedef (Objectives) ve Başarı Kriterleri (Key Results). Amaç/Hedef ‘Neyi başarmak istiyoruz’; Başarı Kriterleri ise ‘Hangi sonuçlar alınırsa başarıya ulaşmış olacağız’ sorularının cevaplarıdır. Aşağıdaki örnekle daha iyi anlatabiliriz:
Objective: Satışları arttırmak
Key Results: 1. Müşteri sayısını 10.000’den 15.000’e çıkarmak
2. E-ticaret sitesini açmak
3. 2 yeni mağaza açmak
OKR’ların en az 3 aylık süreler için belirlenmesi ve güncellenmesi gerekir. Şirket OKR’ları, Ekip OKR’ları ve Bireysel OKR’lar olarak en tepeden en aşağıya iner. OKR’ların amacı, şirketteki her bir ekip ve bireyin şirketin ulaşmak istediği amacın farkında olması ve yaptığı işin şirketin amaç ve hedeflerine katkısını bilmesini sağlamaktır. Çünkü yapılan çalışmalar, çalışanları en çok mutlu eden ve şirkete bağlılıklarını arttıran şeyin, amaç ve hedeflerin net olarak ortaya konulması ve kendi ilgilendiği alanın şirket sonuçlarına etkisini görmesi olduğunu ortaya koymuştur.
OKR’lar şeffaf olmalı, şirketteki herkes bilmelidir. Birimler ve ekipler arasındaki işbirliğini arttırmak için ortak OKR’lar yani şirket OKR’ları belirlenmelidir. OKR belirleme süreci sadece yukarıdan aşağıya, yani yönetim ekibinden çalışanlara doğru giden bir şekilde değil, aşağıdan yukarıya, yani tüm ekip ve bireylerin kendi OKR’larını belirlemede katkıda bulunmasını sağlayacak şekilde oluşturulmalıdır.