Markaların Metaverse Hakkında Bilmesi Gereken Her Şey!
COVID-19 salgını boyunca internet ve sosyal medya, aşırı izolasyon zamanlarında iş arkadaşlarımız ve sevdiklerimizle bağlantı kurmamıza yardımcı oldu.
Ancak web tabanlı yaşam tarzımız mükemmel değildi. İnsanları görüp konuşabilseniz de, etkileşimler hala uzaktı ve kişisel değildi. Her teslimat uygulaması parmaklarımızın ucunda olmasına rağmen yine de dışarı çıkmayı, dünyayı keşfetmeyi ve hayatı dolu dolu deneyimlemeyi özlemiştik.
Küçük ama büyüyen bir grup insan için, meta verinin devreye girdiği yer burasıydı.
Metaverse’ler yeni bir kavram değil, ancak pandemi döneminde kendi kendimizi tamamlayabileceğimizi veya genişletebileceğimizi iddia eden fütüristik sanal gerçeklik dünyaları hakkında her zamankinden daha fazla şey duymaya başladık. Daha fazla insan çevrimiçi oyunlara, sosyal medyaya ilgi duymaya veya VR kulaklıkları ve aksesuarları satın almaya başladıkça, metaverse fırsatları daha da merak uyandırdı.
Ardından, 2021’in sonlarında Mark Zuckerberg, şirketinin adının Facebook yerine Meta olarak değiştirildiğini duyurduğunda dünyayı şok etti ve bunun şirketin sunduğu değerde yeni bir evrimi temsil edeceğini de sözlerine ekledi.
Kısa bir süre sonra, Meta’nın ilk metaverse’si Horizon Worlds, Oculus veya Meta başlığı olan herkese açıldı. Neredeyse hemen herkes bundan “metaverse” olarak bahsetmeye başladı.
Ancak, metaverse hikayesinin daha fazlası var ve kendinize “Modaya uyup VR dünyasına yatırım yapmak markam için doğru mu?” diye sormadan önce bilmeniz gereken birçok şey var.
Bu yazıda size “meta veri deposu”nun gerçekte ne olduğunu, her türlü sanal dünyaya nasıl erişebileceğinizi ve ortaya çıkan bu alanda marka potansiyelinin nerede yattığını anlatacağız.
Metaverse nedir?
Metaverse, evren içinde evrendir. Kişinin keşfedebileceği, insanlarla tanışabileceği ve alternatif gerçeklikler, görünümler veya yaşam tarzları oluşturabileceği bir VR (virtual reality ya da sanal gerçeklik) dünyasını ifade eder. Herhangi bir sanal dünya bir meta veri deposu olarak kabul edilebilse de, meta veri deposu genellikle tüm sanal gerçeklik dünyalarına veya ona sahip olan şirketin adı nedeniyle Meta Horizon Worlds’e atıfta bulunur.
Meta, Metaverse’in sahibi mi?
Facebook adını Meta olarak değiştirdiği ve gelişen bir sanal gerçeklik platformuna sahip olduğu için, şirketin “metaverse” sahibi olduğunu düşünebilirsiniz. Gerçekte ve sanal gerçeklikte Meta birçok meta veri tabanından birine sahiptir. Meta’nın VR evrenine Meta Horizon Worlds denir ve şirketin Meta VR kulaklıkları (resmi olarak Oculus olarak adlandırılır) aracılığıyla erişilirken, erken benimseyenlerin yıllardır kullandığı birçok başka metaverse vardır.
Metaverse’de ne olur?
Meta veri deposunda neler olduğunu açıklamak için birkaç tür meta veri deposunu inceleyeceğiz ve her birinde sizin veya markanızın neler yapabileceğini örneklendireceğiz.
Bilinmesi Gereken Metaverse Terimleri!
NFT: Hakkında çok konuşulan Non-Fungible Token, sahipliğini satın alabileceğiniz veya hisse alabileceğiniz dijital sanat, avatar kıyafetleri veya VR tabanlı nesneler gibi sınırlı veya benzersiz bir dijital belirteçtir. Blockchain tabanlı kodlama ile NFT’ye sahip olduğunuzu belirten bir sertifika var. (Burada hızlı bir tanımın açıklayabileceğinden çok daha fazla karmaşıklık var.)
NFT Real-Estate: Metaverse’de yatırım yapılabilen, satılabilen ve hatta kiralanabilen, takası mümkün olmayan bir dijital ev veya arazi parçası. Alıcılar, gayrimenkulün sahibi olduklarını belirten dijital bir tapu veya sertifika alırlar.
Blockchain: İşlemlerin, sertifikaların ve sözleşmelerin dijital defteri.
Cryptocurrency: Yatırım yapabileceğiniz, satabileceğiniz veya çevrimiçi olarak veya bir meta veri deposunda ürün satın almak için kullanabileceğiniz dijital para. Her tür dijital madeni paranın farklı değerleri vardır. Popüler örnekler arasında Bitcoin, Ether ve Dogecoin bulunur.
Open-source: Düzenleme için tüm kullanıcılara açıktır ve genellikle bir marka veya tek bir varlık tarafından kontrol edilmez. Açık kaynaklı metaversiyonlar, dünya üzerinde pazarlayan ve bakım yapan geliştiriciler tarafından kurulabilir, ancak belirli bir şirkete veya bir şeyler ters gittiğinde müşteri hizmetlerine sahip olmayabilir. Ancak, genellikle kullanıcılara çok daha fazla özgürlük tanırlar.
Artık bu kısa tanımları öğrendiğimize göre, en çok tartışılan metaverse’lerden bazılarına bir göz atalım.
3 Popüler Metaverse (Ve Her Birinde Yapabilecekleriniz)
Pek çok metaverse var ve biz hepsi hakkında konuşmayı isteriz, ancak bu gönderiyi bugün en çok konuşulan üç metaverse üzerine inceleyeceğiz.
Birçok meta verinin markalar için birçok benzer fırsatı olduğundan, aşağıdaki bölümde marka fırsatlarını paylaşacağız. (ve size bunların örneklerini göstereceğiz).
Meta Horizon Worlds
Meta’nın evrenine, şirket tarafından satılan Meta kulaklıklar (daha önce Oculus kulaklıkları olarak adlandırılıyordu) ile erişilebilir. Bu evrene şu anda yalnızca kulaklıklarla erişilebilirken, Mark Zuckerberg, deneyimi kontakt lenslere ve hatta uzun vadede holografik deneyimlere genişletmeye çalışmaktan bahsetti. Bu meta veri deposu pazarlamacılar tarafından en iyi bilinenidir.
The Sandbox
Sandbox, en eski oyun meta verilerinden biridir. Dünyanın dört bir yanındaki oyuncular tarafından oluşturulan platform, VR ve NFT yatırımcılarından ilgi gördü. Bu metaverse’e girdikten sonra, karakteriniz MANA adlı kripto ile arsa satın alabilir ve üzerine inşa edebilir. Oradan, arazinizi satabilir, kiralayabilir, insanlarla tanışabilir, bağlantılar kurabilir ve hatta Sandbox işleriyle (mimar veya ev sahibi gibi) ödeme alabilirsiniz. Aşırı bir LEGO evrenini hatırlatan Sandbox‘ın websitesini ziyaret edebilir ve hesap oluşturabilirsiniz.
Detaylı video linki: https://www.youtube.com/watch?v=Zg5vcdEeLOA&feature=emb_title
Decentraland
Erken keşfedenlerin araştırdığı ve yatırım yaptığı en popüler metaverselerden biri Decentraland. Geliştiriciler Ari Meilich ve Esteban Ordano tarafından Arjantin’de yaratılan, geniş şehirleri, sanal arazileri ve NFT gayrimenkullerindeki milyonlarca dolar ile dikkat çekiyor. Aslında, basit bir Google araması, Decentraland ve diğer metaverse’lerde NFT arazisi satma konusunda uzmanlaşmış bir dizi sanal emlak ajansının olduğunu ortaya koymaktadır.
Adından da anlaşılacağı gibi, Decentraland’ın merkezi yoktur, yani belirli bir sahibi veya yöneticisi yoktur. Herkes bu sanal açık platformda hesap oluşturabilir. Horizon Worlds’ün aksine, yalnızca kişisel bilgisayarlar tarafından erişilebilir.
Detaylı video linki: https://www.youtube.com/watch?v=TgXGq_8esw0&feature=emb_title
Metaverse’deki Markalar için 5 Erken Fırsat!
Her sanal dünya biraz farklı deneyimlere, ortamlara ve kendisiyle ilişkili hedef kitleye sahip olsa da bunların çoğu, gelişmekte olan pazarlama stratejilerini benimsemek isteyen markalar için bir avuç fırsata ev sahipliği yapıyor. Markaların bugün var olan meta veri kaynaklarından yararlanabilmelerinin birkaç yolu şöyle;
Gelen Satış ve Ağ Oluşturma:
Bugün, birçok pazarlamacı ve satış temsilcisi, ürün veya hizmetleri hakkında bilgi vermek için mesajlaşma ve e-posta gönderme yöntemini uyguluyor. Bazen potansiyel müşterilerle yüz yüze konuşulabilecek bir etkinlik veya toplantı düzenliyorlar.
Tüm bunları dijital olarak avatarlarla yaptığınızı hayal edin. Hemen hemen tüm metaverse’lerde bir yeri keşfedebilir ve diğer kullanıcılarla ücretsiz olarak konuşabilirsiniz. Bir B2C ürünü satıyorsanız veya pazarlıyorsanız, ürününüzü sohbette rahatça anlatabilir ve kullanıcılara daha fazla bilgiye nereden ulaşabileceklerini söyleyebilirsiniz.
Henüz onları marka deneyimine ya da sanal mağazaya gönderemeseniz veya web sitenizin bir bağlantısını tıklamalarını sağlayamasanız da, mesajınızı bir e-postadan daha kişisel bir düzeyde birden çok kişiye yayabilirsiniz
VR veya metaverse alanında çalışıyorsanız, sanat, emlak veya sanal arabalar gibi NFT ürünlerini satarak satışlarınızı artırabilirsibiz. Burada bir metaverse’de bir bayi satıcısından araba satın alan birinin görüntüsü var.
Sanal Etkinlikler;
Horizon Worlds, Decentraland, Sandbox ve diğer sanal dünyalarda sanal etkinlikler geliştirilirken, etkinlikler veya sanal partiler için sanal alanlarını kiralamak isteyen birçok arazi sahibi bulunuyor. Bazı şirketler ve girişimciler ise NFT sanat gösterileri, konferanslar veya buluşmalar gibi etkinlikler için kullanmak amacıyla kendi arazilerini inşa ettiler.
Bir etkinliği yönetmeyi, ev sahipliği yapmayı ve hatta bir kısmına sponsor olmayı istiyorsanız, konuyla ilgilenen kullanıcılardan kripto geliri elde edebilir ve aynı zamanda ürününüz veya hizmetiniz için farkındalık yaratabilirsiniz.
Örneğin, burada bir meta veri tabanında Afro Tech konferansına katılan bir TikTok kullanıcısının görseli var.
Influencer ve Topluluk Pazarlaması;
Herhangi bir metaverse’de, ürününüzden rasgele bahsederken veya logonuzla NFT giysiler giyerken bir grup insanla aynı anda konuşabilirsiniz. Ayrıca, meta veri deposuna aşina olan veya meta veri deposunda satış yapan kişilere, markanız ya da hizmetleriniz hakkındaki sözleri sizin için yaymaya devam etmeleri için ödeme yapabilirsiniz.
Ancak, etkileyici ve topluluk pazarlaması sadece burada bitmeyebilir. Meta veri deponuzun ürününüzle, hizmetinizle veya sektörünüzle ilgilenen bir kullanıcı kitlesine sahip olduğunu fark ederseniz, bunları bir araya getirmek için çalışabilirsiniz. Maddi gücümüz yetmese veya sanal bir etkinliği nasıl planlayacağınızı çözemeseniz bile.
Markalı Mekanlara, Oyunlara, Avatar Modasına ve/veya Mağazalara Sahip Olmak;
Decentraland ve Sandbox dahil olmak üzere birçok metaverse’de, sağlam bir bütçeye sahip markalar, sanat galerileri veya NFT ürünlerini satın alabileceğiniz mağazalar gibi gayrimenkulleri satın alabilir ve markalaştırabilir. Meta Horizon Worlds henüz bu fırsata izin vermese de, sonunda genişletilmiş bir özellik olacağından şüphe yok, ancak sahibi veya kuralı olmayan merkezi olmayan dünyalardan daha yapılandırılmış olabilir.
Hem bilinirliği hem de kripto gelirini artırmak için metaverse, VR ve NFT’leri benimseyen bir markanın bir örneği, Roblox platformunda bir “Gucci Garden”a sponsor olan Gucci’ydi. Gucci Garden’a girerken, bir VR avatarı Gucci ürünleri duvarına kadar yürüyebilir, satın almak istedikleri giysi, aksesuar veya çantaları seçebilir ve bunları bir NFT olarak satın alabilir.
Video linki: https://www.youtube.com/watch?v=016X2X50mHc&feature=emb_title
Metaverse İçeriğinde Reklam Verme veya Sponsorluk Yapma;
Merkezi olmayan meta veri sunucularında bu daha zorlayıcı ve biraz daha riskli olsa da markalar, içerik oluşturuculara, etkinliklere, oyunlara, deneyimlere, mağazalara ve galerilere ürünlerini, logolarını veya NFT’lerini öne çıkarmak veya bahsetmek için para sağlayabilir.
Başlamanın bir yolu, NFT arazi sahiplerini, VR’de olduğu kadar web’de de yapılabilecek bir reklam geçmişine sahip araştırmak olabilir. Bu eser için araştırma yaparken karşılaştığımız bir iş NFT Plazalar oldu.
Marka, birçok avatarın zaman geçirdiği ve binalarına veya plaza tabelalarına reklamlar, QR kodları veya özel dijital deneyimler yansıtacağı NFT gayrimenkullerine ve plazalara sahip olduğunu iddia ediyor.
Decentraland’deki çalışmalarının bir kısmını vurgulayan bir iş video linki: https://www.youtube.com/watch?v=S96yFQb-MjQ&feature=emb_title
NOT: Bu, kendi sanal dünyanızı inşa etme araçlarına sahip değilseniz, markanız hakkındaki sözleri yaymanın harika bir yolu olsa da, ideal olarak, gerçek, sanal olmayan dünyada yaratıcıların kim olduğunu bildiğinizden emin olmak isteyeceksiniz. Onlara güvendiğinizden emin olun, dolandırıcılıklara karşı dikkatli olun ve mümkün olduğunda anlaşılması kolay kağıt izleri veya sözleşmeler kullanın.