Markalar 2022’de Gelişen Teknolojiyi Pazarlama İçin Nasıl Kullanıyorlar?
Son iki yıl içinde, NFT’ler ve metaverse gibi gelişen teknolojiler çok fazla yutturmaca aldı. Peki markalar bundan tam olarak nasıl yararlanıyor? Bu yazıda bunu ve daha fazlasını ele alacağız.Ayrıca, küçük işletmelerin bu alana nerede sığdığını ve gelişen teknolojiden nasıl yararlanabileceklerini ele alacağız.
Sanal Deneyimler!
1- Patrón Spirits: Ağustos 2022’de Patrón, Metaverse’de bir yaz kampanyası için sanal bir pop-up etkinliği düzenledi.
Arka arkaya iki hafta sonu düzenlenen bu sınırlı süreli etkinlik, sanal tarayıcı tabanlı bir platform olan Decentraland’da gerçekleştirildi.
Ayrıca, sanal deneyimde, görevler aracılığıyla rozet toplayan kullanıcıların bir gezi ve NFT giyilebilir ürünler (avatarınızı süslemek için kullanılan sanal giysiler ve aksesuarlar) kazanmak için gireceği bir hediye öğesi de vardı.
Sürükleyici bir sanal pop-up etkinliğe ev sahipliği yapmanın yararı, markanın daha geniş bir kitleye ulaşmasını sağlayan herkes tarafından erişilebilir olmasıdır. Metaverse bu yıl da sıcak bir konu, bu nedenle bu teknolojiden yararlanan markalar sosyal durumlardan yararlanabilir.
2- Nike: 2021’in sonlarında bu ayakkabı markası Nikeland’i tanıtarak sanal dünyaya katıldı.
Oyun platformu Roblox ile ortaklaşa yapılan Nikeland, kullanıcıları vücutlarını hareket ettirmeye davet ediyor.
Web sitesinde Nikeland’in “klasik oyunlara yeni bir dokunuş” kattığını söylüyorlar. Hedef kitle genç nesil iken, oyun oynamayı seven herkes Nikeland’in keyfini çıkarabilir.
Nike için içinde ne var? Eh, kullanıcılar bu oyunları ayakkabılardan giysilere ve aksesuarlara kadar Nike ekipmanlarıyla oynuyorlar. Bu, markanın aktif ürünlerini tanıtmak için ince bir pazarlama oyunu olarak hizmet eder.
3- Paramount: Nisan 2022’de Paramount, RECUR ile ortaklaşa, Star Trek’i içeren ilk dijital koleksiyonunu paramount.xyz’de yayınlayacağını duyurdu.
Kendi NFT pazarını yaratan Paramount, kullanıcıların Star Trek Universe’den NFT gemileri toplamasına izin veriyor.
Bir basın açıklamasında, tüketici ürünleri ve deneyimleri başkanı Pam Kaufman, bu koleksiyonun fandomun başka bir ifadesi olarak hizmet ettiğini ve hayranların popüler bir franchise’ın bir parçasına sahip olmalarını sağlayacağını söyledi.
Şirket, bazı taraftarların, Star Trek ve NFT’lerin çevresel etki nedeniyle uyumlu olmadığını savunan bazı tepkilerle karşı karşıya kaldı.
4- Heineken: Karşıt bir oyunda Heineken, bazı anların en iyi şekilde kişisel olarak paylaşıldığını vurgulamak için metaverse’den yararlandı.
Nisan 2022’de Heneiken, dijital dünyada eğlendiren ve kullanıcıları gerçek hayatın tadını çıkarmaya davet eden sanal bir bira olan Heneiken Silver’ı tanıttı.
Pek çok markanın bu trende nasıl katılıp katılmayacağını merak ederken, Heineken markanıza sadık kalarak bunu nasıl başarılı bir şekilde yapabileceğinizi gösteriyor.
5- Airbnb: Herkes size “içerik kraldır” der, ancak yeterince konuşmadığımız şey, yüksek kaliteli içerik oluşturmanın ne kadar zaman ve ne kadar kaynak gerektirdiğidir.
Hem küçük hem de büyük şirketler için içerik, genellikle kısa vadeli faydalardan ziyade uzun vadeli değer sunan büyük bir yatırımdır. Sonuç olarak, markalar genellikle bu alanı ihmal edeceklerdir.
Bunu çözmek isteyen Frase.io, Jasper.ai ve piyasadaki diğer AI destekli yazma araçlarıdır. Birkaç saniye içinde, AI yazma yazılımı, beslediğiniz bilgilere dayanarak bir sosyal medya başlığından uzun biçimli bir blog gönderisine kadar her şeyi yazabilir.
Bu AI yazma araçlarının harika yanı, yazmanın ayak işlerini kaldırmaları ve sıfırdan inşa etmek yerine cilalamaya odaklanmanıza izin vermeleridir.
Airbnb, Coursera, Google ve Logitech gibi şirketlerin tümü, içerik pazarlama çabalarını desteklemek için yapay zekadan yararlanıyor.
KOBİ Düzeyinde Deneysel veya Yeni Teknoloji Nasıl Kullanılır?
Bu günlerde herkes web3, metaverse ve NFT’lerden bahsediyor gibi görünüyor. Bu, ayak uyduramayacaklarını düşünen küçük işletme sahipleri arasında biraz paniğe neden olabilir.
Ancak gerçek şu ki, bu alan çok deneysel. Aslında, Tüketici Eğilimlerinin Durumu raporumuz, çoğu tüketicinin web3’ün ne olduğunu bile bilmediğini veya anlamadığını ortaya koydu.
Bu nedenle, küçük işletmeler için henüz meta veriye atlamak için bir baskı yok.
Küçük markalar, NFT koleksiyonlarını başlatmak ve sanal etkinliklere ev sahipliği yapmak için büyük kaynaklara sahip olmayabilir. Bununla birlikte, markalarıyla uyumlu şekillerde deneyleri kucaklayabilir ve yeni şeyler deneyebilirler.
Lüks perakende markası Hanifa’yı ele alalım. 2020’de moda markaları yeni tasarımları sergilemek için moda şovlarına ev sahipliği yapamadı.
Mayıs ayında marka, Instagram’da canlı yayına geçti ve yeni kapsül koleksiyonunu tanıttığı yenilikçi bir 3D defileye ev sahipliği yaptı.
Her giysi, siyah bir zemin üzerinde podyumda dikilen görünmez modeller olarak 3D olarak görüldü ve çarpıcı bir gösteri yarattı.