Marka Deneyimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler!
Alıcılar dijital işlemlerde daha rahat hale geldikçe çevrimiçi satışlar tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaşıyor. Örneğin; 2021’de tüketiciler Kara Cuma ve Siber Pazartesi günlerinde çevrimiçi olarak toplu 14 milyar dolar harcadı.
İşletmeler için önce çevrimiçi satın almaya geçiş önemli bir potansiyel sunuyor, ancak aynı zamanda olası sorunları da destekliyor. Dijital ürün tekliflerinin sayısı arttıkça, müşteri dönüşümleri için rekabet de artıyor.
Sonuç? Marka deneyimi için bir savaş alanı. Şirketler, potansiyel müşteriler arasında kalıcı bir olumlu izlenim yaratabilirlerse, satışları artırabilir ve uzun vadeli sadakat için zemin hazırlayabilirler. Peki marka deneyimi tam olarak nedir? Etkili tasarım ne gerektirir ve pratikte nasıl görünür? En önemlisi, markalar zaman içinde güvenilir sonuçlar veren deneyim stratejilerini nasıl oluşturur?
Marka Deneyimi Nedir?
Marka deneyimi, müşterilerin markanız hakkında sahip olduğu kalıcı izlenimdir. Doğrudan pazarlama çabalarından büyük ölçekli reklam kampanyalarına ve belirli ürün lansmanlarına kadar her şeye yönelik düşünceleri, duyguları, algıları ve tepkileri içerir.
Marka deneyimi, kullanıcı deneyimine benzer olsa da, markanızın genel olarak daha geniş bir algısını kapsar. Kullanıcı deneyimi, bir kullanıcının web siteniz veya sosyal medya profillerinizle etkileşime girdiğinde olumlu veya olumsuz çıkarımlarıyla konuştuğunda, marka deneyimi bir bütün olarak markanızın izlenimini ifade eder. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, olumlu kullanıcı deneyimleri daha iyi marka deneyimleri sağlar (ve tersi) ancak ikisi farklı kavramlardır.
Marka deneyiminin öznel olduğunu anlamak da önemlidir. Genelleştirilmiş bir yelpazede tepkiler üreten deneyimler yaratmak mümkün olsa da, bireysel kullanıcılar çabalarınıza farklı tepkiler verecektir. Pratikte bu, marka deneyimi çabalarını ne kadar dikkatli bir şekilde düzenlerseniz düzenleyin, her zaman olumsuz bir tepkiyle dönen müşteriler olacağı anlamına gelir. Sonuç olarak amaç, evrensel bir deneyim yaratmak değil, en fazla sayıda hedef müşteriyle olumlu yankı uyandıran bir deneyim yaratmaktır.
Marka Deneyimi Stratejisi Oluşturma!
Peki etkili bir marka deneyimi stratejisi nasıl oluşturulur?
Birincisi, mevcut deneyiminizin müşteri beklentilerini karşılamadığı alanları belirlemektir. Sosyal medya etkileşimleri ve müşteri hizmetleri aramaları, potansiyel sorunların belirlenmesine yardımcı olabilir. Marka etkileşimi veya tepkisi konusunda tutarlı endişeler ortaya çıkarsa bu marka deneyimi stratejisinin temelini oluşturmaya yardımcı olabilir.
Bir sonraki kısımda ise, iyileştirme için alanlar belirleniyor. Marka deneyiminin yenileme veya yeniden tasarım gerektirebilecek birden fazla yönü olsa da, her şeyi aynı anda yapmaya çalışmak, strateji çabalarını fazla inceltebilir ve idealden daha az sonuçlar verebilir. Örneğin, Facebook veya Instagram gibi belirli kanallarda olumlu sosyal sözleri artırmayı seçebilirsiniz. Nihai hedef, ilk temastan nihai dönüşüme kadar daha büyük bir sosyal etki olsa da, kolay erişilebilir sosyal platformlar ideal bir başlangıç noktası sağlar.
Etkili ölçüm, çabaların meyve vermesini sağlamak için takip eder. Yukarıdaki sosyal medya örneğimizde bu, kullanıcı görüşlerini, tepkilerini ve sosyal medya gönderilerine verilen yanıtları, onlarla birlikte gelen duygularla (olumlu, olumsuz veya tarafsız) takip etmek anlamına gelir. Bu aynı zamanda hangisinin yapıştığını görmek için birden fazla stratejiyi test ederek keşfetme ve yenilik yapma zamanıdır. Video kampanyalarından kişiselleştirilmiş hikaye anlatımına ve tümü belirli duyguları ortaya çıkarmak için tasarlanmış pazarlama çabalarına kadar, müşteri tabanınızda yankı uyandıranları bulmaya ve ardından ideal sonuçlar elde etmek için çabalarınızda ince ayar yapmaya değer.
Marka Deneyimi Örneği İnceleyelim!
*RedBul
2012’de şirket, “Red Bull, paraşütçü Alex Baumgartner’ı şimdiye kadar kaydedilen en yüksek paraşütle atlama rekorunu kırmak ve serbest düşüş sırasında ses duvarını aşan ilk kişi olmak için Dünya yüzeyinin 24 mil yukarısına göndererek size kanat veriyor” sloganıyla her şeyi ortaya koydu.
Rekoru iki yıl sonra Google’dan bir yönetici tarafından kırılmış olsa da, Red Bull’un daha önce hiç kimsenin yapmadığı bir şey yaptığı ve temel pazarlama mesajıyla uyumlu benzersiz bir marka deneyimi yarattığı gerçeğini değiştirmiyor.
Video linki: https://www.youtube.com/watch?v=FHtvDA0W34I&feature=emb_title