KOSGEB’in açılımı Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’dır. T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde yer alan bir kamu kurumudur. Amacı, Türkiye’deki küçük ve orta ölçekli işletmelerin ekonomideki rolünü, etkinliğini ve rekabet güçlerini artırmak ve sanayide entegrasyonu ekonomik gelişmelere uygun biçimde gerçekleştirmektir. KOSGEB iş kurmak isteyen girişimcileri çeşitli programlarla destekler.
KOSGEB girişimcilere aşağıdaki destekleri vermektedir:
1.Geleneksel Girişimci Destek Programı: 65 bin TL’ye kadar destek verilir. Programın hedef kitlesi imalatçı olmayan girişimcilerdir. Bu program, işletmeleri kuruluş yıllarında desteklemeyi ve bu işletmelerde istihdamı teşvik etmeyi hedefler.
2. İleri Girişimci Destek Programı: 375 bin TL’ye kadar destek verilir. Programın hedef kitlesi imalat ve yazılım alanlarındaki girişimcilerdir. Bu program, Türkiye’nin küresel piyasalarda rekabet edebilmesine olanak sağlayacak, ihracat yapabilecek, daha fazla istihdam oluşturabilecek, marka olabilecek, yenilikçi ve teknoloji altyapısına sahip sektörlerde yer alan işletmelerin sayısının artırılmasını hedefler.
Bu destekler geri ödemesiz ve hibe şeklindedir.
Bu desteklerden yararlanmak için şu adımları izlemek gerekir:
1. Öncelikle iş fikrinize yönelik NACE kodunu tespit etmelisiniz. Yani kuracağınız iş KOSGEB tarafından destekleniyor mu, bunu öğrenmelisiniz. KOSGEB tarafından desteklenen sektörlerin NACE kodlarını www.kosgeb.gov.tr/site/tr/baglanti/desteklenensektor sayfasından öğrenebilirsiniz.
2. Bu desteklerden faydalanmanın ön şartı, işinizi kurmadan önce Online Girişimcilik Eğitimi’ni tamamlamaktır. Sözkonusu girişimcilik eğitimlerine http://lms.kosgeb.gov.tr adresinden e-devlet kimlik doğrulama aracılığıyla ya da www.kosgeb.gov.tr adresinden online girişimcilik bölümünden ulaşabilirsiniz. E-devlet üzerinden bu eğitimler 24 saat herkesin katılımına açık ve ücretsizdir. Başvurmak istediğiniz programa yönelik Geleneksel Girişimcilik Eğitimi veya İleri Girişimcilik Eğitimi’ni tamamlamış olmanız gerekir. Burda hangi eğitimi almanız gerektiğini bulmak için iş fikrinizin dahil olduğu NACE kodunun İleri Girişimci Programı Faaliyet Konuları Tablosu (https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/destekdetay/7390/ileri-girisimci-destek-programi) listesinde olup olmadığını kontrol edin. Eğer bu tablodaysa İleri Girişimcilik Eğitimi’ni, bu tabloda değilse Geleneksel Girişimcilik Eğitimi’ni almalısınız.
3. İşletmenizi kurun. Kurduğunuz işletmenin Türk Ticaret Kanunu’nda tanımlı gerçek kişi veya sermaye şirketi statüsünde örneğin Limited veya Anonim Şirket olarak kurulması gerekir. Adi ortaklıklar ise Türk Ticaret Kanunu’nda yer almadığı için KOSGEB tarafından desteklenmez. Eğitimi tamamlamış girişimcinin, program başvurusunda bulunduğu işletmedeki kurucu ortak payının en az %50 olması ve işletmeyi münferiden temsile yetkili olması gerekir. Program süresince girişimcinin ortaklık payının %50’nin altına düşmemesi gerekir. Yine bu süre içinde girişimci kendi işinin başında olmalıdır. Başka herhangi bir yerde çalışmıyor olması yani başka bir işletme, kurum veya kuruluşta SGK kaydının olmaması gerekir.
İlgili eğitimi tamamlayıp işletmenizi kurduktan sonra gerekli koşulları sağlayarak uygun destek programlarına başvuru yapabilirsiniz. Başvurunuzun kabul edilmesi için işletmenizin kuruluş tarihinin Girişimcilik Eğitimi Katılım Belgesi’nin alındığı tarihten sonra olması gerekmektedir.
4. İşletmenizi KOSGEB veri tabanına kaydedin ve KOBi Bilgi Beyannamesini doldurun.
Bu adımlar sonrasında destek programlarına başvuru yapabilirsiniz. Bu işlemlerin hepsi online olarak yapılmaktadır. Kayıt ve beyanname için izlenmesi gereken adımlara, programlarla ilgili koşullara, desteklenen sektörlere ilişkin detaylı bilgiye, www.kosgeb.gov.tr sayfasından ulaşabilirsiniz.
Kadın girişimcilere sağlanan ek faydalar için: https://www.yenibizi.com/soru/kosgebin-kadin-girisimcilere-sagladigi-destekler-nelerdir/
Genç girişimcilere sağlanan ek faydalar için: https://www.yenibizi.com/soru/kosgebin-genc-girisimcilere-sagladigi-destekler-nelerdir/
KOBİ’ler için sağlanan kredi destek paketleri için Kobiler için kredi destek paketleri nelerdir? Nasıl başvuruluyor? yazımızı okuyabilirsiniz.
KOSGEB’in pandemiden etkilenen işletmelere sağladığı destekler için KOSGEB’in pandemiden etkilenen mikro ve küçük işletmelere sağladığı hızlı destek programı nedir? yazımızı okuyabilirsiniz.
İş fikirleri için aşağıdaki yazımızı mutlaka okuyun: