Mülakatlarda soru sorarken dikkat edilmesi gerekenler şirketten şirkete değişse de, adayları tanımaya yönelik sorular şu temel kategorilerde sorulabilir: şirket kültürüne uygunluk, takım çalışmasına uygunluk, analitik düşünme yeteneği ve yapacağı işle ilgili bilgi seviyesi.
Kişilerin daha önceki iş veya eğitim hayatlarında neler başardığı, yeraldığı projelerde fark yaratıp yaratmadığı ve ne gibi sonuçlar aldığına bakmak faydalıdır. Bunu anlamak için de mülakatlarda, daha önce iş tecrübesi olan adaylardan, yaptıkları projelerden ve bunların sonuçlarından örnekler vermelerini isteyebilirsiniz. Daha önce iş tecrübesi olmayan adaylara ise okuldaki bitirme projelerini, yaptıkları stajları ya da sosyal aktivitelerde yer aldıkları projeleri anlatmalarını isteyebilirsiniz. Bunları konuşurken dikkat edilmesi gereken noktalar, yer aldıkları projede elde edilen sonuç ne oldu, takım çalışması yapıldı mı, kişinin takım çalışmasındaki rolü neydi, takım içinde bir sorun yaşandı mı, sorumluluğunu yerine getirmeyen takım arkadaşı oldu mu ve kişi buna nasıl tepki verdi, kişi bir konuda karar verme durumunda kaldı mı ve nasıl karar verdi, proje sırasında bir problem yaşandı mı ve kişi buna nasıl bir çözüm getirdi gibi konulardır. Bir başka önemli konu da analitik düşünme yeteneğini anlamaktır. Bunun için de, daha önce iş hayatında ya da okulda yaptığı bir analizi ve hangi sonuca vardığını sorabilirsiniz.
Bazı şirketler kişilik testleri de yapabilir. Kişilik testleri yaparken dikkat edilmesi gereken nokta, bir testin kimseyi %100 tanımlayamayacağı ve kişilerin de zaman içinde değişebileceğidir. Yine de kişilik testleri bir ipucu verebilir. Analitik düşünme yeteneğini anlamak için yine zeka bilmecesi soruları da sorulabiliyor. Her ne kadar bu yöntem bazı şirketler tarafından, zekanın bu kadar kolay ölçülemeyeceği düşüncesine dayanarak benimsenmese de, halen bu yöntemi kullanan şirketler de mevcut.
Bir başka önemli nokta da, işe alım yaparken adayları ekipteki en az 2-3 kişiyle görüştürerek onların fikrini almak. Bahsettiğim gibi küçük şirket ve ekip söz konusu olunca, yakın çalışma arkadaşlarına söz hakkı tanıyıp, işe alımda onların da fikrinin alınması, hem adayın şirket kültürüne uygun olup olmadığını anlamanıza yardımcı olur, hem de mevcut ekibi karar mekanizmasına dahil etmeniz onları motive eder.
İşe alım ile ilgili aşağıdaki yazılarımıza da göz atın: