Bilanço, bir şirketin belli bir tarihteki varlıklarını ve bu varlıkları elde etmek için kullanılan kaynakları – yükümlülükler ve özkaynaklar – gösteren bir finansal tablodur. Bir anlamda şirketin bütün operasyonları sonucu ortaya çıkan değerini gösterir. Üç ana bölümden oluşur Varlıklar, Yükümlülükler, Özkaynaklar.
Varlıklar:
1 yıldan kısa sürede nakde çevrilebilen varlıklara dönen, 1 yıldan uzun sürede nakde dönüştürülebilen varlıklara duran varlıklar denir. Varlıklar bölümünde şu kalemler vardır: Kasa ve Bankalar (Şirket kasasında duran ve banka hesaplarındaki nakit) , Menkul Kıymetler (Hazine Bonosu, Hisse Senedi), Ticari Alacaklar (Satışlar sonucunda oluşan vadeli müşteri alacakları), Stok (Şirketin elinde satılmak üzere bulunan ticari mallar), Peşin Ödenen Giderler (Sigorta gibi bazı sözleşmeler için önden ödenmiş para), Maddi Duran Varlıklar (Arsa, Bina, Araç, Makine), Maddi Olmayan Duran Varlıklar (Yazılım hakları, Lisanslar, Marka).
Yükümlülükler:
Kısa Vadeli Yükümlülükler 1 yıldan kısa sürede geri ödenmesi gereken kaynaklardır. Banka Kredileri, Ticari Borçlar (Tedarikçilere olan borçlar), Personele Borçlar (Yapılacak maaş ödemeleri), Alınan Avanslar (Müşterilerden önden alınan ödemeler), Ödenecek Vergiler bu kısımda yer alır. Uzun Vadeli Yükümlülükler 1 yıldan uzun sürede geri ödenecek kaynaklardır. Uzun vadeli banka kredileri bu kısımda yer alır.
Özkaynaklar:
Şirket ortakları tarafından, şirketin faaliyetlerini yürütmesi için yatırılan kaynaklardır. Şirkete yatırılan Sermaye ve Birikmiş Kar/Zarar’lar bu kısımda yer alır.
Bilanço tablosunda Varlıklar; Yükümlülükler ve Özkaynaklar’ın toplamına eşittir.