Dur girişimci, önce derin bir nefes al.
Eğer nefesini aldıysan keskin bir viraj ile karşı karşıyasın: test ve kullanıcı deneyimi!
Uygulamayı açıp didik didik edip, gerekiyorsa günlerce vakit harcamaktır test etmek. Herkesten önce girişimcinin kendisi fikrinin ne kadar düzgün ve sorunsuz çalışıyor olduğunu bilmekle sorumludur.
Test ve kullanıcı deneyimi ne işe yarar?
Yatırımcınıza ve sorumlu olduğunuz insanlara “test ve kullanıcı deneyimi” için ekleyeceğiniz zamanı projenin üretimine eklemeniz gerekir. Bu planlama daha sonra hatalardan, eksiklerden dolayı karşınıza çıkacak karmaşanın önüne daha en baştan geçmenizi sağlar. Projenizi kullanıcılara planladığınız zamanlamada sorunsuz şekilde kullandırtmış olursunuz.
Yapılmazsa ne tür sorunlar çıkarabilir?
- Uygulamanızı ilk kez kullanacak kullanıcılar olası bir kapanma, hata ve eksikler sebebi ile 2. sefer uygulamanızı kullanmayıp direkt silebilir. Daha yolun başındayken pek çok olumsuz yorum almanıza neden olabilir.
- Çıkacak bir hata sonrası yazılımcının ek zamanlamaya ihtiyacı olabilir.
- “Neden yayına geçmedik, sen bize x tarihte bitecek demiştin?” gibi can sıkan sorularla karşı karşıya kalabilirsiniz.
- İşinizi takip etmediğiniz düşüncesi ile güvensizlik ortamı oluşabilir
Yol haritanız değişebilir
Bunları kimse istemez. Performansınızın düşmesi için bu sebepler yeterli gözükmüyor mu?
Her şeye rağmen gözünüz korkmasın, yolunuza devam ederseniz üstesinden gelebilirsiniz. Neticede hepsi birer tecrübe. Bazen okuyarak bazense yaşayarak kazanım elde edilir. Sonuç olarak insan ne kadar bilge olursa olsun daima tüm olumlu olumsuz olasılıkları düşünerek planlama yapmalıdır.
Nasıl planlamalıyız?
- Henüz projelendirme aşamasında yol haritanıza “test ve kullanıcı deneyimi” eklemelisiniz.
- Yazılımın bitiş tarihinden başlayıp muhtemel problemlere getirilecek çözümler öngörüp yeterli zaman aralığını bırakmalısınız.
- Test süresini azaltmak için geliştirmenin önemli bölümlerini henüz geliştirme aşamasında canlı ve zamanında test etmelisiniz.
- Yazılımcınıza “teknik analiz” yaptırarak olası zorlukları ve aksilikleri hesaplamalısınız.
- Geliştirme aşaması sürerken focus grubu etkin kullanabilmek adına önceden hazır etmelisiniz.
Nasıl uygulamalıyız?
Yapmanız gereken kendinizi focus gruba dahil etmektir. Focus grubunuz kullanıcı deneyimini gezerken aynı zamanda uygulamanızın test edilmesini sağlamış olacaksınız. Burada da zamandan kazandığınız gibi daha fazla kullanıcıdan da dönüş almış olursunuz.
Yani test ve kullanıcı deneyimini focus grubun içinde sürdürmelisiniz. Kullanıcılardan gelen geri bildirimler ile projenizin ne kadar düzgün ve uyumlu çalıştığını göreceksiniz. Eksikleriniz varsa hızlı bir planlama ile yapılandırıp yazılım ekibinize aktarılmasını sağlamalısınız.
Bütün eksiklerin tamamlanmasının ardından derin bir nefes daha alabiliriz.
Ve mutlu son… Artık projenizi huzurlu bir şekilde yayına alabilirsiniz.
Bir sonraki muhtemel sorunuz olan “focus gruplar kimlerdir ve nasıl oluşturmalıyız”da buluşmak üzere. Cevabı için aşağıdaki yazımı okuyun:
Projemiz bitmek üzere, focus grup oluşturmalı mıyız?
Aşağıdaki yazım da ilginizi çekebilir: