Nasıl bir iş kuracağına göre değişir. Örneğin kendi danışmanlık şirketi kuracaksan, kendi zamanını harcayarak bir hizmet vermiş olacaksın ve ilk müşterini bulduğun andan itibaren para kazanmaya başlayabilirsin. Belli bir alanda satabileceğin bir tecrübe ve bilgin varsa bu en kısa ve kolay yöntem olur. İlk müşterini bulduktan sonra da bir yandan mevcut danışmanlık hizmetini vermeye devam ederken, diğer yandan yeni müşteriler bulmaya çalışırsın. Ve müşteri potansiyeline göre bir süre sonra bir ekip kurabilirsin. Danışmanlık işi, eğer satabileceğin bir bilgi ve tecrübe alanı varsa, en kısa ve kolay kendi işini kurma yolu diyebilirim. Ancak bu tip hizmete dayalı danışmanlık işinde hızlı büyüme zor olur çünkü, kişiye ve zamana dayalı birşey ve ölçeklenmesi zordur. Yani çok büyümek için büyük ekibe ihtiyaç var.
Eğer hızlı büyüyen bir startup kurmak istiyorsan, ilk önce bir araştırma-hazırlık aşaması, sonra ürünü oluşturmak ve sonra da müşteri bulmak ve satış yapmak gerekiyor. İlk müşteriye satış yaptıktan sonra da şirketin kara geçmesi zaman alabilir. Şirketi büyütmek için sen tek başına yeterli olmayacağın için ekip kurman gerekecek. Bir finansman bulsan bile öncelikli olarak kuracağın ekibe harcamak isteyeceksin. Dolayısıyla kendi şirketinden maaş alana kadar bir süre, mevcut birikimlerini kullanman gerekebilir. Şirket belli bir noktaya geldiğinde, karlı olabilir ve sen de kar payı alabilirsin. Ya da şirket hızlı büyüyen ama kar etmeyen bir seviyedeyse, bir finansman bulup maaş almaya başlayabilirsin. Özet olarak diyebilirim ki, belki birkaç yıl kurduğun şirketten bir kazancın olmayacak ama o birkaç yıl şirkete emeğinle yaptığın yatırım, bir süre sonra, maaşlı olarak çalıştığın biryerden çok daha fazlasını sana kazandırabilecek.
Peki, bunun orta bir yolu yok mudur? Yani birikimin yokken startup kuramaz mısın? Bir orta yol olarak şunu önerebilirim. Vaktinin 30%unu danışmanlık vermeye ayırıp, ordan gelecek parayla yaşam masraflarını çıkarıp, kalan vaktini startup fikrine ayırabilirsin. Böylece cepten para harcamadan, startupını belli bir noktaya getirebilirsin. Bu örnekte bir kurucu ortağının daha olması, işbölümü yapmak açısından çok faydalı olur.
Startuplarla ilgili daha çok bilgi için aşağıdaki yazılarımız da ilgini çekebilir: