Cevaplaması oldukça zor bir soru. Girişimciler genelde kargoladıkları malları ve ürünleri görmek onlara dokunmak isterler. İşin duygusal tarafını bir tarafa koyarsak, bu alınması gereken çok ciddi bir karardır.
İlk aşamada çalıştığınız ofis içinden kargo ve depo organizasyonunu yapmanız makul gelebilir. Ancak siparişler belli bir seviyeyi aştığında (günde 20 mesela), daha fazla stok tutmaya başlamanız, daha büyük bir depolama alanı kiralamanız gerekebilir. Stok sayısı ve sipariş sayısı arttıkça, ürünlerinizin de tektip tek kutulu ürünler olmayacağını da varsayarsak, düzgün ve efektif raflamaya ve depo takip programına ihtiyacınız olacaktır. Tüm bunlar önemli bir yatırım gerektirdiği gibi tecrübeli iş gücüne de ihtiyaç duyar. Bu yatırımı yapmaya hazır mısınız diye kendinize sormanız ve dürüstçe cevap vermeniz gerekir.
Bunun ötesinde, her iş kolunda olduğu gibi, e-ticarette de dönem dönem işlerin yüksek seyrettiği gibi düştüğü dönemler de olacaktır. Talepteki bu iniş çıkışlara ayak uydurmak sabit depo ile oldukça zor olacaktır. Düşüş dönemlerinde, gereksiz bir depo maliyetini sırtlanmış olacakken, yoğun dönemlerde de ekstra iş gücü ihtiyacınız olacaktır. Mevcut depo büyüklüğünüz de yetmeyebilir.
Bunun aksine, gitgide e-ticaret işlemleri için uzmanlaşan lojistik şirketleri sayısı artıyor. Bu firmalarla yapacağınız görüşmeler ile hızlı bir şekilde depo sürecinizi kurabilirsiniz. Ayrıca, kullandıkça ödeyeceğiniz için, başlangıç maliyetleri de yok denecek kadar az olacaktır. Aynı doğrultuda, talepteki dalgalanmalara karşı da kendinizi koruma altına almış olacaksınız.
Lojistik şirketlerinin bir diğer faydası da mevcut kargo anlaşmaları ile size rekabetçi kargo fiyatları sunmaları olacaktır. Bir lojistik şirketi ile anlaşarak aynı zamanda uygun bir kargo anlaşmasına da imza atmış olacaksınız.
Bu bağlamda, ilk adımınızda, mümkün olduğu kadar çok maliyet kaleminizi değişken maliyet olarak değerlendirmeniz, sabit maliyetlerden kaçınmanız ileriki aşamalarda yeni kararlar alırken size gerekli esnekliği sağlayacaktır. Elbette, depoyu bir lojistik şirketine devretmek bazı sıkıntıları getirecektir ve istediğiniz mükemmel hizmetten sizi alıkoyacaktır ama kısa ve orta vadede bunlar aşılabilecek sorunlardır. Bu yüzden, girişimcilerin kendi depo operasyonlarını kurmak yerine, bu işin uzmanı olan şirketlerden hizmet almaları en doğru seçenek olacaktır.