Çalışanlarınızın Duyması Gereken 10 Olumlu Geri Bildirim Örneği!
Yıllar önce bir ofiste çalışıyordum ve yöneticimden tek duyduğum şeyin beklentilerimin altında kaldığım olduğuydu. Olumlu geribildirim olmadan, tüm kazançlarımın fark edilmediğini ve neredeyse kayıplarım kadar önemli olmadığını hissettim. Bu benim motivasyonumu kaybetmeme neden oldu ve üretkenliğim düşmeye başladı. Ayrıca beni şirketten ayrılmaya ve başka yerlerde daha iyi fırsatlar aramaya itti.
Çalışanların iyileştirilmesi gereken alanlar olduğunu bilmeleri önemli olsa da, nerede parladıklarını bilmeleri için olumlu geri bildirim vermek de aynı derecede önemlidir. Olumlu geribildirim vermek morali yükseltir, güven aşılar ve çalışanları ellerinden gelenin en iyisini yapmaya motive eder. Ayrıca, işinizi ileriye taşıyacak harika insanları elinizde tutmanıza yardımcı olur.
İnsan Kaynakları Yönetimi Derneği tarafından yapılan bir anket, İK liderlerinin %80’inin çalışan tanıma programı olan kuruluşlarda çalıştığını söylediler.
Bu liderlerin %89’u tanınma programlarının genel çalışan deneyimini iyileştirmeye yardımcı oldu. %86’sı çalışan ilişkilerini iyileştirdiğini ve %84’ü çalışan bağlılığını iyileştirdiğini iletiyor.
Olumlu geri bildirim vermenin birçok yolu vardır, ancak önce bunun ne olduğunu anlamalısınız.
Olumlu geribildirim nedir?
Olumlu geri bildirim, birisini başarıları, güçlü yönleri ve yetenekleri için tanıma ve övme eylemidir. Olumlu geribildirim, bir çalışana neyi doğru yaptığını ve neyi yapmaya devam etmesi gerektiğini söyler.
“Birinin yapması veya yapmaya devam etmesi gereken şeyleri dokunmadan yapmaması gereken şeylere odaklanırsanız, bir talimatın yalnızca yarısını sağlamış olursunuz”. “Öte yandan, olumlu geri bildirimle birlikte iyi yapıcı geri bildirim, daha etkili sonuçlarla sonuçlanır, ayrıca bütün bir resmi boyamanın dengeli bir yoludur.”
İşyerinde, liderlikten gelen olumlu geribildirim, önemli bir dönüm noktasına ulaşan birini tebrik etmek gibi birçok biçimde gelebilir. Ayrıca, bir çalışanın bir ekip görevlendirmesine önemli katkısını vurgulama şeklinde de olabilir.
Olumlu Geribildirim Nasıl Verilir?
Her çalışan farklı olsa da, olumlu geri bildirim verirken genellikle aşağıdakileri yapmak yardımcı olur:
* Olumlu davranışı iş sonuçlarıyla ilişkilendirin. Örneğin, bir çalışanın sosyal medya algoritmalarını anlamasının şirketin platformlar arası etkileşimini artırdığını açıklamak.
* Onları sıkı çalışmaları için Rybbon’dan dijital bir e-hediye kartı veya Reachdesk’ten bir hediye gibi takdir edeceklerini bildiğiniz bir şeyle ödüllendirin.
* Çalışanın başarılarını veya gücünü fark ettikten sonra geri bildirimi mümkün olan en kısa sürede sunun.
* Mümkün veya uygun olduğunda, başkalarının önünde olumlu geri bildirimde bulunun.
* Geri bildiriminizde spesifik ve ayrıntılı olun. Konunun kim, ne, nerede ve nedenini ekleyin, böylece alıcı geri bildirimi gelecekteki projelere uygulayabilir.
Kişinin tercihlerini sormak da önemlidir. Çalıştığım bir firmada yöneticimle yaptığım ilk konuşmalardan birinde, nasıl iletişim kurmayı ve geri bildirim almayı tercih ettiğim soruldu. E-posta, görüntülü arama, sanal sohbet veya başka bir yol mu tercih ederim diye sordular. Bu, etkili bir şekilde iletişim kurmamıza yardımcı oldu ve kesinlikle aynı soruyu çalışanlarınıza erkenden sormanızı öneririm.
Olumlu Geri Bildirim Örnekleri!
Elbette herkes her durumda söylenecek doğru şeyi bilemez ama merak etmeyin! İşte çalışanlarınızın başarısını teşvik etmek için farklı senaryolarda verebileceğiniz bazı olumlu geri bildirim örnekleri.
1- Bir Çalışan Takım Oyunu Olduğunda: “Ekibinizdeki herkesi görevlerine odaklı ve güncel tutma konusundaki kararlılığınızı takdir ediyorum. Çabalarınız sayesinde proje zamanında tamamlandı ve müşterilerimizi etkiledi. Emeğin için çok teşekkür ederim. Bu tür bir takım oyuncusu zihniyeti, şirketimizin çok değer verdiği bir varlıktır.” diyebilirsiniz.
2- Bir Çalışanın Güven Artırımına İhtiyacı Olduğunda: “Hey Ali! Son zamanlarda mükemmel bir iş çıkarıyorsun. Buraya başladığından beri, çok fazla büyüme gösterdin. İşinin kalitesi arttı ve çoklu görev yeteneğin sayesinde projelerimize sorunsuz çalışmasın yardımcı oldu. Sıkı çalışman için teşekkür ederim ve sana yardımcı olabileceğim bir şey olursa bana ulaşmaktan çekinme.” şeklinde bir konuşma yapabilirsiniz.
3- Bir Çalışan Dönüm Noktasına Ulaştığında: “İlk sosyal medya kampanyasına liderlik ettiği için Ayşe’yi tebrik ederim. Onun bir asistandan cesur bir lidere dönüşmesini izlemek bir onurdu. İleriye dönük harika fikirlerinin daha fazlasını görmek için sabırsızlanıyorum.” şeklinde diyalog kurabilirsiniz.
4- Bir Çalışan Beklentileri Aştığında: “Sadece Leyla’’yı hedefini geçerek bu çeyreği güçlü bir şekilde bitirdiği için tebrik etmek istiyorum. Başlangıçta sosyal medyadaki takipçi sayımızı %15 artırmak istedik ama onun sıkı çalışması sayesinde %30 oranında arttı.” şeklinde onurlandırıcı konuşma motivasyonunu daha da arttıracaktır.