Blockchain nedir?
Kripto para birimi sıcak bir konu olmaya devam ederken, işletmenizin bitcoin gibi kriptodan fayda sağlayıp sağlayamayacağını merak ediyor olabilirsiniz.
Ama size herhangi bir tür işletme için en büyük fırsatın aslında bitcoin – blok zincirinin altında yatan teknoloji ile ilgili olduğunu söyleseydim. Tüm bitcoin işlemlerini kaydeden halka açık defter olan Blockchain, sadece bir hevesten daha fazlasıdır. Bildiğimiz gibi hayatı değiştiriyor.
Blockchain, işlemleri takip etmek için açık, dağıtılmış bir kayıt kullanan bir defter sistemidir. İşlemler kripto para birimleri, NFT’ler, tıbbi bilgiler, oylama veya ev kayıtları ve daha fazlası anlamına gelebilir.
Bu işlemler bloklar halinde paketlenir ve bunların tümü matematik problemlerini tamamlayarak sistemdeki diğer kullanıcılar tarafından doğrulanır. Bir blok doğrulandıktan sonra değiştirilemez ve daha önce doğrulanmış diğer kalıcı blokların zincirine eklenir.
Bu bloklarda tutulan kayıtlar bir blok zinciri oluşturur ve blok zincirinin kullanıcılarının tümü bu kaydı takip eder. Temelde devasa, paylaşılan bir defter ama pratikte bundan çok daha heyecan verici.
Blockchain’in Tarihi!
Blockchain’in bunu nasıl mümkün kıldığını tam olarak incelemeden önce, blockchain’in tarihi hakkında konuşalım. Ekim 2008’de, bitcoin Satoshi Nakamoto’nun gizli kurucusu, dünyayı eşler arası elektronik ödemelerle tanıştırdı.
Kripto para birimi dünyanın ilk blok zincirini oluşturdu. Bitcoin’in yazılımı açık kaynak olduğundan herkesin arkasındaki kodu görmesine, yeniden kullanmasına ve uyarlamasına izin verir. Kullanıcıların onu farklı amaçlar için değiştirmeye başlaması uzun sürmedi.
Başlangıçta, blockchain kullanıcıları çoğunlukla bitcoin’in daha iyi versiyonlarını yapmaya çalıştı. Eski bir Google çalışanı tarafından geliştirilen alternatif bir kripto para birimi olan Litecoin, daha hızlı işlemler sağlamayı amaçladı.Dogecoin gibi diğer chain’ler, bitcoin’in yüksek fiyat noktasından kapatılan insanlar için yaratıldı.
Blockchain Nasıl Çalışır?
Bir blok zinciri kurmanın farklı yolları vardır, Harvard Business Review tüm blok zincirlerinin ortak olduğu beş ilke ortaya koydu.
İlk olarak, tüm blok zincirleri dağıtılmış bir veritabanı kullanır. Blok zincirindeki her kullanıcının işlem geçmişi de dahil olmak üzere tüm veritabanına erişebileceği anlamına gelir.
Bu şeffaflık, kullanıcıların ihtiyaç duydukları bilgileri doğrulamalarına ve herhangi bir aracı olmadan işlemleri doğrudan tamamlamalarına olanak tanır.
İkinci olarak, herhangi bir işlem veya iletişim, akranlar arasında gerçekleştirilir. Her kullanıcı kayıtları saklar ve bilgileri doğrudan bir blok zincirinde diğer tüm taraflara gönderir.
Bu teknoloji nedeniyle bankalar gibi aracılar ve merkezi depolama kurumları gereksizdir. Kullanıcılar, düğüm olarak da bilinen diğer kullanıcıları incelemek için ihtiyaç duydukları tüm bilgilere sahiptir.
Üçüncüsü, blok zincirleri şeffaf olmasına rağmen, blok zinciri ile ilişkili her kullanıcı anonim kalabilir. Kullanıcıların kimliklerini korumak için, her kullanıcının bir ad yerine kullandıkları kendi benzersiz “30’dan fazla karakterden oluşan alfasayısal adresi” vardır. Kullanıcılar kimliklerini paylaşmayı veya blok zinciri adresleriyle anonim kalmayı seçebilirler.
Blockchain’in Faydaları!
Blockchain temelde kayıtları düzenlemenin başka bir yoluysa, insanlar neden bu kadar heyecanlı diye düşünebilirsiniz. Bu, makalenin blok zincirinin faydaları ve dünyayı nasıl değiştirme potansiyeline sahip olduğu hakkında konuştuğumuz kısmına geldik 🙂
Blok Zinciri Güvenliği!
Blok zincirinin en büyük faydalarından biri, ultra güvenli ağıdır. Blok zinciri kullanılarak iletilen veriler doğal olarak şifrelendiğinden, standart kullanıcı adı-şifre güvenlik sisteminden çok daha güvenlidir. Bununla birlikte, gerçek güvenlik faydaları, blockchain’in kullanıcı ağından gelir.
Blok zinciri kullanılarak depolanan merkezi olmayan veriler, “tek bir başarısızlık noktası” olmadığı için hacklemeyi son derece zorlaştırır. Bütün bunlar ne anlama geliyor? Diyelim ki tüm belgelerinizi tek bir sabit sürücüde yedeklediniz.
Bu sabit sürücü kaybolursa, çalınırsa veya yok edilirse, tüm belgeleriniz sonsuza kadar kaybolur. Ancak tüm belgeleriniz binlerce farklı sabit sürücüde kayıtlıysa, verilerinizi kaybetmeniz pek olası değildir. Blok zinciri güvenliğinin gücü budur.
Olağan koşullar altında, bir blok zincirine girmek için, bilgisayar korsanlarının yeni bir blok oluşturmak için gereken süreden daha kısa sürede ağın %50’sinden fazlasını boğması gerekir. Çoğu blok zinciri ağında bunu yapmak için gereken bilgi işlem gücü muazzamdır.
Daha merkezi olmayan ve işlemleri doğrulamak için çalışan daha fazla bilgisayara sahip oldukları için daha büyük ağları hacklemek çok daha zordur.
Kısaca blok zincirinin ne anlama geldiğini açıklamaya çalıştık. Yazının devamı için bir sonraki yazılarımızı takip etmeyi unutmayın! 🙂