5 Basit Adımda İletişim Becerilerinizi Nasıl Geliştirirsiniz?
İşyerinde, her çalışanın bireysel görevleri ve hedefleri olabilir, ancak herkes bir bütün olarak aynı nihai amaç için çalışır.
Bu kadar çok farklı insan bir araya geldiğinde, fikirlerin ve stratejilerin en iyi şekilde nasıl uygulanacağı konusunda bazı sürtüşmeler olması kaçınılmazdır. Ekibinizin başarılı olmasına yardımcı olmanın anahtarı iletişimdir.
İletişim işbirliğine dayalı bir çabadır ve herkes iletişim becerileri üzerinde çalışmalıdır. Bazı çalışanlar utangaç hissedebilir ve parlak fikirlerini paylaşmayabilirken, diğer ekip üyeleri farklı bakış açılarını görmekte veya anlamakta zorlanabilirler.
İletişim becerilerinizi beş basit adımla geliştirebilir, daha işbirlikçi ve üretken bir takım olma yolunda ilerleyebilirsiniz.
1-Aktif bir dinleyici olun;
Ekip üyelerinizi gerçekten dinliyor musunuz? Bir toplantıda karalamalar yapıyorsanız, Zoom görüşmesi sırasında e-posta yazıyorsanız veya kendi fikirlerinizle veya çözümlerinizle araya giriyorsanız, aktif olarak dinlemiyorsunuz demektir. Neyse ki, iş arkadaşlarınızın duyulduklarını hissetmelerini sağlamak için dinleme becerilerinizi geliştirmenin birçok yolu var.
*Başkaları konuşurken göz teması kurun.
*Dikkat dağıtıcı şeyleri uzaklaştırın. Not alabilir, ancak biri sizinle konuşmaya çalışırken karalama yapmayın, e-posta göndermeyin veya metin yazmayın.
*Karşınızdaki kişinin ses tonuna ve beden diline dikkat edin.
*Kişi konuşmasını tamamen bitirene kadar düşüncelerinizi tutun. Sıra size geldiğinde, uygun şekilde yanıt verin ve dikkatinizi göstermek için az önce sizinle paylaşılan bilgileri geri yansıtın.
2-Etkili toplantılar yapın;
Her gün takvime toplantı eklemeye başlarsanız, muhtemelen çok fazla homurdanan çalışanınız olacaktır. İletişimi geliştirmek, daha fazla toplantı yapmak anlamına gelmez. İşin püf noktası, bunun yerine verimli ve anlamlı toplantılara yer vermektir.
*Her şey sırayla. Hangi toplantıların gerekli olduğunu ve hangilerinin e-posta olarak daha iyi olacağını belirleyin. Verimsiz toplantılarda harcanan zaman, çalışanların temel görevlerini tamamlamaları için daha az zaman ve enerjiye sahip olmalarına neden olur.
*Her toplantı için bir ajanda yani ana hatlar oluşturun. Bu, herkesin konuyla ilgili kalmasına yardımcı olur ve konuşmanın sapması durumunda istediğiniz zaman anahatlara geri dönebilirsiniz.
*Toplantıdan sonra ekibi takip edin. Toplantının neleri kapsadığına dair notlar gönderin ve ekipten beklenen eylem öğeleriyle bitirin.
3-Nedenini açıklayın;
Bir çalışandan yeni bir proje için araştırma yapmasını veya raporları indirmesini istediğinizde, bu görevi neden yapmasını istediğinizi açıklamaya çalışın.
Görev ve sebep ne olursa olsun, neden bazı şeyleri istediğinizi paylaşın. Bu ayrıca ekip arasında yanlış anlamaları ve yanlış iletişimleri önlemeye yardımcı olabilir.
4-Çalışanlarla check-in yapın (bire bir konuşma yapın);
Çalışanları her an size fikirlerini söylemeye davet eden bir açık kapı politikanız olsa bile, herkes bu açık iletişim hattından faydalanmayacaktır. Bazı çalışanlar düşüncelerini paylaşmaktan çekinebilir veya kendilerine saklamayı tercih edebilirler.
Her ekip üyesiyle görüşmek için periyodik olarak, belki ayda bir veya üç ayda bir birebir toplantılar düzenleyin. Onlara görevlerindeki ilerlemeyi sorun, kendilerini bunalmış hissedip hissetmediklerini kontrol edin ve onları fikirlerini ve hedeflerini paylaşmaya davet edin.
5-Geri bildirim isteyin;
İletişim iki yönlü bir yoldur. Verimli toplantılara öncülük etmenin ve çalışanlarla görevleri ve proje ilerlemelerini kontrol etmenin yanı sıra, kendi performansınız ve bir bütün olarak şirket hakkında geri bildirimleri de memnuniyetle karşılamalısınız.
Bu geri bildirimler, bire bir toplantılar sırasında istenebilir veya çalışanların doldurması için düzenli anketler sunulabilir. Geri bildirimi anonim olarak gönderme seçeneği de sunun; bu, bazı çalışanların konuşma konusunda kendilerini daha rahat hissetmelerine yardımcı olabilir.
Geri bildirim aldığınızda, onu kenara itip unutmaya çalışmayın. Kendi zayıf yönlerinizi geliştirmek için bir eylem planı yapın. Şirket için geçerli olan geri bildirimler alırsanız, bu bilgileri yönetiminizle de paylaştığınızdan emin olun.