- Tech For Good: Tech for good yani herkesin yararına daha iyi bir teknoloji. Dijital dünya artık hayatımızın merkezine girdi ancak iyi yanları olduğu kadar ve kötü yanları da var. Hepimiz teknolojiyi ve interneti kullanırken sürekli veriler üretiyoruz. 2022 yılında teknoloji alanında etik ve hukuk kavramlarının daha da derinleştiğini göreceğiz. Data kullanımı, privacy, gizlilik ile alakalı olarak teknolojik ürünlere yönelik regülasyonlar gündemde olacak.
- Metaverse: 2021 yılında yoğun olarak konuştuğumuz bir kavramdı. Bu kavramı 90’lı yıllardaki bazı kitap ve filmlerde görmüştük. Ama 2021 yılında Mark Zuckerberg ve Facebook’un sahiplenmesiyle ticarileşmeye başladı. 2022 yılında ise markalar metaverse hakkında konuşmaya, inşa etmeye ve yatırım yapmaya başlayacak. Bu alanda sanal deneyimleri geliştirmek olabilir, müşteriler arasında topluluk kurmak olabilir ya da fiziksel ürünleri sanal olarak deneyimlemek olabilir. Bundan sonra artık daha kişisel bir yapay zeka dönemine giriyoruz ve Metaverse’in altyapısının yavaştan kurulduğunu göreceğiz.
- Yaratıcı Ekonomi: Metaverse inşa edebilmek için yaratıcılara, yazılımcılara, vizyonerlere ve yenilikçilere ihtiyacımız var. Mevcut yapının farklı bir formata dönüştürülmesi gerekecek bu da yaratıcılık gerektirecek. Şu anda da influencerları barındıran, içerik yaratan üreten, bunların yayılmasını sağlayan TikTok, Youtube, Instagram, Snapchat de yaratıcı ekonominin içinde olan oyuncular. Bu yaratıcı ekonomi çok büyüyecek. Hikaye anlatımları da artacak. Tüketicilerin isteklerine yaratıcı şekilde cevap verilmesi gerekecek.
- Uzaktan Çalışma: Uzaktan çalışma ve hibrit çalışma devam edecek. Aslında bu bir geçiş dönemi. Remote çalışmaya geçiş devam ediyor. Gelecekte geleneksel ofis modelleri anlamlı ve cazip olmayacak . Bu alandaki sistemler ve süreçleri tasarlamak, geliştirmek gerekecek. Bu alana yönelik toollar (araçlar) geliştirilecek ve yenileri çıkacak.
- HealthTech: Sağlık hizmetleri dönüşecek ve merkezi olmayan modeller sağlık ve biyoteknoloji alanında ortaya çıkacak. Kişiselleştirilmiş, kişiye özel sağlık çözümleri geliştirilecek. Sağlık hizmetleri daha mobil olacak. Evde bakım ağırlık kazanacak, hastalar tabletten veya telefondan doktorla görüşebilecek.
- Cyber Security: Korsan yazılımlar artıyor. Teknolojinin yaygınlaşması ile beraber siber güvenlik sektörünün de yaygınlaştığını göreceğiz. Hayatımız dijitale kaydığı için dijital alandaki güvenliğimiz de daha önem kazanacak.
- Sürdürülebilir Yatırım: Şirketlerin sadece karlılığa değil çevreye ve insanlara da önem vermesi gerekecek. İklim krizi ile beraber şirketlerin yeşil strateji ve çevresel stratejiye geçiş yapması gerekecek. İklim değişikliğinin etkilerini azaltmaya çalışan startuplara, bu soruna çözüm üreten girişimlere yatırımlar artacak. Yatırımcılar bu alana öncelik verecek. Çevreci girişimlerin değeri yükselecek. Dikey tarım, atık yönetimi, karbon, enerji, gıda, su, sanayi, mobilite dikeyleri önem kazanacak.
- Kripto Paralar: Birçok işletme kripto paralara yatırım yapmaya başladı. Bununla bağlantılı olan bir başka konu olarak da NFT, sanal sanat eserlerinin geniş kullanımını ve kripto dünyasıyla kesişimlerini göreceğiz. Benzer şekilde Metaverse de kripto paralar, NFTler için bir platform. NFT tablo, tapu gibi şeyler için Metaverse’de bir onay sistemini ve blockchain teknolojisinin farklı kullanımını göreceğiz. Bu bahsettiklerimiz çok yıkıcı yenilikler ancak dönüşümün gerçekleşmesi zaman alacak, uzun sürecek.
- Web 3.0: Kullanıcı verilerini sosyal medya devlerinin eline bırakan sisteme bir cevap olarak Web 3.0 çıkacak. Dijital dünyadaki veriler bizim mülkümüz. Web 3.0 merkeziyetsiz olacağı için, yeni dijital dünya burada kurulacak. Kısacası Internet başka bir boyuta geçecek ve blockchain teknolojisinin sağladığı değer anlaşılacak.
- Cihazlarda Wi-Fi 6E Kullanımı: TV’lerde AR,VR gözlüklerde nasıl 5G konuşuluyorsa Wi-Fi’ de de 6E olacak ve cihazların içine girecek. Buna ek olarak yeni teknolojik ürünler ve cihazların çeşidi ve sayısı artacak. Arabalar, kuantum bilgisayarlar, ekranlarda da birçok yenilikler göreceğiz.