2022 SEO Trendi! (Search Engine Optimization (Arama motoru optimizasyonu))
SEO trendlerini takip etmek, hareketli bir hedefe ulaşmak gibidir.
Algoritma güncellemelerinden gelişen yeniliğe kadar her şeyin her zaman hareket ettiğini görüyoruz ve SEO’nun hedefi aynı kalırken ilgili arama sonuçlarındaki varlığınızı artırmak, hedefe gitme taktikleri yıldan yıla farklı görünüyor.
Burada, 2022’de pazarlamacıların karşılaştığı en önemli SEO zorluklarını ve bu yıl izlenecek en büyük beş trendi ele alacağız.
2022’de SEO Zorlukları!
1- Algoritma Değişiklikleri;
Pazarlamacılar için bir numaralı zorluk, algoritma değişikliklerine ayak uydurmaktır.Yalnızca 2020’de Google, aramada 4.000’den fazla değişikliğe yol açan 500.000’den fazla deney yaptı.
Anahtar, bu değişikliklere stratejik olarak yanıt vermektir. Birincisi, bu endüstri haberlerinin zirvesinde kalmak anlamına geliyor. Önemli bir algoritma değişikliği varsa, SEO endüstrisi muhtemelen bunun hakkında yorum yapacaktır.
İkinci strateji, kulağa mantıksız gelebilir. Bu, bir güncellemeden sonra tozun yatışmasını beklemektir. Neden? Bazı durumlarda Google, bir değişikliğin beklendiği gibi sonuçlanmadığını keşfeder ve geri döner.
2- Sıralama Değil (Not ranking) ;
SEO uzun vadeli bir oyundur. Ücretli aramanın aksine, organik sonuçların sonuçları göstermesi zaman alır ve bu genellikle daha küçük çabaların bir sonucudur.
Bir metafor kullanmak için SEO, zaman içinde yavaş yavaş inşa edilen bir yatırım fonu gibidir. Gerçek zamanlı olarak kazanç ve kayıpları gördüğünüz borsa değil.
Düşük bir sıralamayı düzeltmek için teknik SEO ve içerik pazarlaması gibi bazı “çözümler” vardır. Ancak daha da önemlisi, aynı anda üç ila dört girişime odaklanan uzun vadeli bir strateji geliştirmektir.
3- Anahtar Kelime Araştırması;
Anahtar kelimeler SEO’nun temelidir. Ancak bugün, Google, yalnızca bir anahtar kelimeyi taramak yerine, tonu, kapsamı ve alaka düzeyi hakkında genel bir fikir edinmek için web sitenize üst düzey bir bakış atıyor.
Bu, anahtar kelime doldurmanın bittiği anlamına gelir. Bunun yerine amaç, kullanıcı amacını veya kullanıcılarınızın çözmeyi umduğu daha derindeki sorunu anlamaktır. Bu anlayışla daha iyi anahtar kelime araştırması yapabilir ve bu anlayışa göre içerik yazabilirsiniz.
2022’de Yararlanacak SEO Trendi!
Sesli ve Mobil Arama;
“Ok Google, bugün hava kaç derece?”
Bu, geçen hafta dışarı çıkmaya hazırlanırken Google Asistanıma sorduğum bir soruydu. Görünüşe göre sesli aramayı kullanan tek kişi ben değilim – ABD’deki tüm internet kullanıcılarının yaklaşık yarısı (%44) sesli asistan kullanıyor.
Sesli aramanın günlük hayatımızın bir parçası haline geldiği inkar edilemez. Ancak içeriğimizi gözleriyle değil, kulaklarıyla arama yapan kişiler için nasıl optimize edebiliriz?
Cevap açık: sitenizi mobil cihazlar için optimize edin. Sesli aramaların çoğu mobil ve akıllı cihazlarda gerçekleştiğinden, Google’ın yüksek hızlara sahip mobil uyumlu siteleri tercih etmesi mantıklıdır.
Başka bir strateji, içeriğinizi kullanıcıların sorabileceği yaygın soruları içerecek şekilde yeniden çalışmaktır. Örneğin, uzun kuyruklu soru anahtar sözcüklerini belirleyin ve bunları h2 veya h3 başlıklarınıza ekleyin.
Sıkıştırılmış Sayfa Başlıkları;
2021’de Google, Passages adlı yeni bir arama sıralama özelliği sundu. Bu özellik, Google’ın bir sayfanın (veya “bir pasajın”) belirli bölümlerini sayfanın kendisinden yarı bağımsız olarak sıralamasını sağlar.
Diğer bir deyişle, tüm bir sayfayı alaka düzeyine göre sıralamak yerine, Google artık bir sayfanın belirli bölümlerinde alaka düzeyine göre puan verecektir.
Sayfalarınızın düzenli olduğunu varsayarsak, pazarlamacılar için bu değişiklik endişe kaynağı değildir. Değilse, farklı bölümler için daha fazla bağlam sağlamak üzere sayfa başlıklarınızı daraltmak ve Google’ın içeriğinizi işaretlemeden bağımsız olarak anlamasını sağlamak iyi bir fikirdir.
Diğer sayfa sıralama faktörlerinin hala geçerli olduğunu unutmayın bu nedenle geri bağlantıları, SEO için optimize edilmiş metin yazarlığını ve diğer sıralama stratejilerini atlamayın.
Duygu Yüklü Başlıklar;
Hiç karşı koyamayacak kadar zorlayıcı bir başlığa tıkladınız mı? Görünen o ki, tıklanabilir başlıklar için bir formül belirlemek için birçok araştırma yapıldı.
5 milyon başlığı analiz eden yakın tarihli bir araştırmaya göre, duygusal başlıklar olumlu ya da olumsuz tarafsız başlıklardan daha yüksek bir tıklama oranına sahipti. Aslında, olumlu görüşe sahip başlıklar %7,4 daha yüksek TO’ya sahipken, olumsuz görüşe sahip başlıklar %7,2 daha yüksek TO’ya sahipti.
Bununla birlikte, duygusal olarak yazılan başlıklar tıklamaları bir noktaya kadar yönlendirebilir. Daha ileri giderseniz, hızlı bir şekilde tıklama tuzağına girersiniz. Örneğin, aynı çalışma “güçlü kelimelerin” veya özellikle dikkat çekmek için tasarlanmış kelimelerin – TO’yu olumsuz etkileyebileceği belirtiliyor.
Güç sözcükleri, inanılmaz, çılgın gibi terimleri içerir. Bunlar sosyal medyada işe yarayabilir, ancak organik TO’nuza zarar verebilir. Bu nedenle, eğer varsa bunları dikkatli kullanmalısınız.
Arama Sonuçlarında Video;
Öne Çıkan Snippet’te bir YouTube videosuna rastlamışsınızdır. Bunlar, okuyucunun adım adım talimatlar aradığı “nasıl yapılır” aramalarında görünme eğilimindedir.
Örneğin, patlak bir lastikle yol kenarında mahsur kaldığınızı hayal edin. “Patlayan bir lastik nasıl onarılır” için bir Google araması sizi aşağıdaki videoya götürecektir:
Video Snippet’leri sadece bir başlangıç. Google’ın videoyu arama sonuçlarına dahil etmeye devam edeceğini tahmin ediyoruz. Bunu akılda tutarak, kendi videolarınızı Arama için optimize etmeniz çok önemlidir.
İşte oraya ulaşmanın birkaç yolu:
YouTube videolarınıza Bölümler ekleyin. Bölümler, videonuzu genellikle konuya göre bölümlere ayırır. Bu bağlam katmanı, izleyicilerin (ve Google’ın!) bir videonun içeriğini anlamasını sağlar. Ayrıca, Google’ın Öne Çıkan Snippet’ler için videonuzdan farklı klipler kullanmasını kolaylaştırır.
Altyazıları (CC) dahil edin. Altyazılar, YouTube ve Google’ın videonuzdaki her kelimeyi anlamasına yardımcı olur. YouTube otomatik olarak altyazı oluşturabilse de bunlar her zaman doğru değildir, bu nedenle kendinizinkini manuel olarak eklemek daha iyidir.
Başlığınızı, etiketlerinizi ve açıklamanızı optimize edin. Videolar web sayfaları gibidir; başlıkları, açıklamaları (meta açıklamalar gibi) ve etiketleri (meta etiketler gibi) vardır. SEO en iyi uygulamalarını kullanarak bunları optimize edin.
Son olarak, web sitenize ve blog gönderilerinize video yerleştirmenin zararı olmaz; bu da hemen çıkma oranlarını artırabilir.
“İnsanlar da Soruyor” için İnce Ayar İçeriği;
Google’da gezinirken yeni bir şey fark etmiş olabilirsiniz: İnsanlar da Soruyor (PAA). Aslında, arama sorgularının %43’ü artık bir PAA kutusu içeriyor.
SERP’in zirvesinde belirgin bir konuma sahip olan herkes, bu çok imrenilen özellikte yer almak ister. Neyse ki, içeriğinizde bazı küçük değişiklikler yaparak şansınızı artırabilirsiniz.
PAA kutularının çoğu “ne”, “neden” ve “ne zaman” gibi soru sözcükleri ile başladığından, içeriğinize sorular ve yanıtlar eklemek iyi bir fikirdir. Uzun kuyrukları belirlemek için bir anahtar kelime araştırma aracı kullanabilirsiniz. anahtar kelimeleri sorgulayın, ardından bu soruları sayfa başlıklarınıza ekleyin.
Veya web sayfalarınızın altına bir FAQ bölümü eklemeyi düşünün. Bu sadece okuyucu için önemli noktaları özetlemekle kalmaz, aynı zamanda faydalı SEO faydalarına da sahiptir.