Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Kredi Garanti Fonu A.Ş. arasında düzenlenmiş olan protokole göre, teminat eksikliği olan ve bu nedenle krediye ulaşmada sorun yaşayan bütün küçük ve orta ölçekli işletmeler kredi garanti sistemi kapsamında kredi başvurusunda bulunabilmektedirler. Her bir kredi paketi için ve kredi verenlerin her biri için ayrı ayrı limitler tahsis edilmiştir. Özellikle kamu bankalarında limitler daha yüksek ve faizler de daha düşüktür. Kredi başvurusu için süre sınırı değil limit sınırı vardır. Özellikle pandemi döneminde açılmış pek çok kredi destek paketine halen başvurular devam etmektedir.
Bunun için;
- Kredi veren kurum kredi verilebilirlik konusunda protokolün şartlarına uygun olarak değerlendirme yapar.
- Kredi TL veya döviz cinsinden verilebilir.
- KOBİ’nin Sosyal Güvenlik Kurumuna ve/veya Vergi Dairesine vadesi geçmiş borcunun bulunması halinde, Hazine desteği ile kefalet sağlanan krediden öncelikli olarak borcun kredinin %20’sini aşmaması şartıyla ödenmesi kredi verenin sorumluluğundadır.
- Koşullar ve alınacak komisyon oranları her bir limit bazında protokolün eklerinde belirtilmiştir. Buna göre açılan her bir kredi paketinde kefalet limiti ve oranı, komisyon oranı ve özel şartlar önceden belirlenmiş bulunmaktadır.
- Protokol kapsamında KOBİ’lere yapılacak olan kredi tahsisinde, önceki dönemlere ilişkin ödenmemiş komisyon borcunun bulunmaması şartı aranır.
- KOBİ’ler herhangi bir kredi verene başvuru yapıp kredi garanti sistemi kapsamında kredi talep ettiklerini bildirirler. (Eğer kredi veren kuruma bu kapsamda açılmış limit yok veya tükenmiş ise başka bir kredi verene başvuru yapmak gerekecektir. )
- Kredi veren kurum gerekli bilgiyi vermekle mükelleftir. Ardından kredi istihbaratı olumlu ise ve kredi veren kredi verilebilir değerlendirmesini yaparsa kefalet kapsamında kredi açılır. Şartları kredi verence ayrıntılı olarak bildirilir.
- Şayet donuk alacak, daha önce şartları bozulmuş yapılandırma vb durumlar varsa kredi talebi reddedilmektedir.
Yukarıda bahsi geçen ‘kredi veren kurum’dan kastım, banka veya finans kuruluşu veya bi ortağı banka beya finans kuruluşu olan finansman şirketidir. Komisyon oranı ise, kredi veren kurum tarafından alınıp Kredi Garanti Fonu’na ödenen kefalet komisyonudur ve genelde %1 olarak gerçekleşir.
KOBİ tanımı için KOBİ (Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler) tanımı nedir? yazımızı okuyabilirsiniz.
KOSGEB’in girişimcilere sağladığı destekler için KOSGEB nedir? KOSGEB girişimcilik destekleri nelerdir ve nasıl yararlanabilirim? yazımızı okuyabilirsiniz.
İş fikirleri için aşağıdaki yazımızı mutlaka okuyun: