Eğer bir e-ticaret sitesi yönetiyorsanız en çok ilgi gören ürünlerinizi ve bunlara ait metrikleri düzenli olarak takip etmelisiniz. Kısaca bunları özetleyeceğim ancak bu yazı içerisinde yer almayan bir iki detaya da baştan dikkat çekmek isterim. Analytics raporlarınızda kar marjınız ya da geri besleme yapmıyorsanız iade verileriniz yer almıyor. Bu nedenle raporları incelerken aynı zamanda bu detaylarıda mutlaka göz önünde bulundurun aksi halde zarar ettiğinizi ya da düşündüğünüz kadar karlı olmadığınızı gözden kaçırabilirsiniz. Haydi şimdi raporlara geçelim…
Henüz datam yok ya da ben kendimi geliştirmek istiyorum diyorsanız bunun da çözümü var. Google kendi merchant center verilerini demo account olarak kullanmamıza olanak sağlıyor. Bunun için yapmanız gereken tek şey bu linke —> https://support.google.com/analytics/answer/6367342?hl=tr girip “demo hesabına eriş” butonuna basmak.
Kategori raporlaması:
Sırasıyla ecommerce —> product performance bölümüne girip dimension bölümünden Product Category tabine basmanız. Böylece kategori bazlı gelir, adet, ort fiyat, ort siparişteki ürün adedi gibi detaylara ulaşabilirsiniz. Bu raporda iade metriği de yer alıyor ancak bunu geri beslemeniz gerekmektedir.
Ürün Raporlaması
Bu raporda da kategoriyle benzer detaylara ulaşmanız mümkün ancak ek olarak “buy to detail rate” diye bir metrik göreceksiniz. Tekil satın alınan ürünün ürün sayfasının görüntülenmesine oranını baz almaktadır. Kısaca bu veriden şunu elde edebilirsiniz, ben kullanıcımı doğru ürün sayfasına ve doğru fiyatla mı indiriyorum. Tabi ki sayfa tasarımı, ürün açıklaması gibi bir çok detay da satışlarınızı etkileyen faktörler arasında. Kullanıcılarınızın dikkatini ne kadar az dağıtırsanız satın alma süreci o kadar kolaylaşır.
Ayrıca toplam cironunuz içinde aslında çok sınırlı bir ürün seçkisinin etkisi olduğunu gözlemleyeceksiniz. Bundan kendinize aksiyonlar çıkarmayı unutmayın!
Satın alma davranışı
Conversions—> Ecommerce—> Checkout Behavior raporuna girdiğinizde karşınıza tüm ziyaretlerinizden oluşan satın alma analizi çıkacak. Kullanıcılar iki dimension üzerinden değerlendirilirler; Yeni ve mevcut.
Çoğunlukla yeni kullanıcının alışveriş eğilimi ya da düşüktür ya da sepet değeri mevcut kullanıcınıza oranla daha düşük kalacaktır. Güven kurmak size bağlı! Bu raporda kayıpları en çok nerede yaşadığınızı görerek bunlara çözüm bulabilirsiniz ama iyi bir sepet dizaynı oluşturmak kolay değildir. Naçizane tavsiyem büyük oyuncuları ya da shopify gibi hazır altyapıların neler yaptıklarını dikkatlice incelemeniz yönünde.