Şirketin operasyonlarının sonucunda oluşan kısa vadeli nakit fazlası ya da açığını gösteren metriktir. Formülü aşağıdaki gibidir:
İşletme sermayesi=Kısa vadeli (Dönen) varlıklar-Kısa vadeli yükümlülükler (Borçlar)
Yukarıdaki formülde de görüleceği gibi, şirketinizin kısa vadeli varlıklarının, kısa vadeli borçlarınızı ne oranda karşıladığını gösteren finansal metriktir. Kısa vadeli varlıklar, kasa ve bankadaki para, ticari alacaklar, stoklar ya da yatırım fonu ve hisse senedi gibi kısa vadeli yatırımlarınızın toplamıdır, yani hemen nakite çevrilebilen varlıklardır. Kısa vadeli yükümlülükler ise ticari borçlar, vergi borçları, kısa vadeli alınan avanslar gibi kalemlerdir.
Pozitif işletme sermayesi şirketin sağlıklı bir finansal durumu olduğunu gösteren işaretlerden biridir. Negatif işletme sermayesi ise, kısa vadeli varlıklarınızın kısa vadeli borçlarınızı karşılamadığını, yani nakit açığı olduğunu gösterir. Bu durumda, operasyonlarınızı yürütmek için bir finansman kaynağı bulmanız gerekir, banka kredisi ya da sermaye girişi gibi.
Negatif işletme sermayesi oluşmasının 2 ana sebebi vardır: şirketin faaliyet zararı oluşturması ve ticari alacakların tahsilat vadesinin, ticari borçların ödeme vadesinden uzun olması. Bu iki duruma özellikle yeni kurulmuş şirketlerde sıklıkla rastlanır ve doğru öngörüler yapıp, iyi yönetilmesi gerekir. Sonuçta nakit herşeydir ve operasyonunuzu devam ettirebilmeniz için nakitinizi yönetmeniz gerekir. Tedarikçilere ödeme vadeniz, müşterilerinizden tahsilat vadenizle mümkün olduğunca paralel olmalı. Eğer tedarikçi ödeme vadeniz müşteri tahsilat vadenizden kısa ise, aradaki nakit açığını aylık hatta haftalık olarak tahmin edip, kapamak için plan yapmalısınız. Ödeme ve tahsilat vadeleri, bir iş modeli oluştururken ve iş planı yaparken de ilk sırada araştırılması gereken şeylerden biridir. Çünkü negatif işletme sermayesinin finansmanı kolay değildir zira bankaların da negatif işletme sermayesi olan şirketlere kredi vermesi oldukça zordur.