Bir iş kurmadan önce pazardaki rekabeti anlamak çok önemlidir. Pazarda birebir iş fikrinizle aynı olan bir rakip olmasa bile dolaylı olarak mutlaka rakipler vardır. Örneğin Airbnb kurulduğunda tam olarak aynı işi yapan başka bir şirket yoktu ve konaklama pazarını tamamen değiştirebilecek bir iş modeli vardı. Doğrudan rakibi olmasa da dolaylı yoldan Airbnb’nin rakibi olabilecek binlerce otel vardı ve bu oteller de Airbnb’nin müşteri kitlesini hedefliyordu. Rekabet analizi yapmak, kendi işinizin pazarda nasıl konumlanacağını, müşterilere rakiplerden farklı olarak ne önereceğini, pazardaki rekabetle başedebilmek için nasıl stratejiler geliştirmeniz gerektiğini anlamanızı sağlar. Rakiplerle mücadele ederek müşteri kazanmak için işinizdeki hangi alanları iyileştirmeniz gerektiğini gösterir.
Rekabet analizinde rakiplerin güçlü ve zayıf yönlerini ortaya koymak gerekir. Bunu yapmak için temel 5 faktörü analiz ederek işe başlayabilirsiniz: fiyat, kalite, müşteri hizmetleri, itibar, lokasyon. Bu 5 faktör işin doğasına göre değişebilir, örneğin mühendislerle yazılım hizmeti veren bir şirket kuracaksanız, lokasyon yerine yetenek işe alma ve elde tutma faktörünü analiz edebilirsiniz. Örnek olarak verdiğimiz 5 faktörü analiz ederken cevap bulmanız gereken sorular şunlar olabilir:
Fiyat: Rakiplerin fiyatlamaları ne durumda, sizinkinden yüksek mi düşük mü, fiyatları ürünü müşteriler için cazip hale getiriyor mu, yoksa yüksek fiyatlarından dolayı müşteriler memnuniyetsiz mi?
Kalite: Rakiplerin ürün kalitesi düşük mü yüksek mi, sunulan ürün çeşitliliği ve hizmet kalitesi nasıl, müşteriler gözündeki kalite algısı nasıl?
Müşteri hizmetleri: Rakiplerin müşteri hizmetlerine verdikleri önem hangi düzeyde, müşteri memnuniyetini ölçüyorlar mı, memnuniyet skorları hangi düzeyde, müşteri şikayetleri neler?
İtibar: Rakiplerin pazardaki marka algısı nasıl, müşteri gözündeki güvenilirlik düzeyleri ne, müşteriler markaya ne kadar bağlı?
Lokasyon: Rakiplerin lokasyon ağı kuvvetli mi, müşterilere nasıl ulaşıyorlar, lokasyonları onlara bir rekabet avantajı sağlıyor mu?