Twitch Nedir? Markalar Nasıl Kullanıyor?
Birçok insan gibi ben de Twitch’i video oyunlarına olan sevgim, YouTuber’ların oynamasını ve favorilerimden bazılarını incelemesini izleyerek keşfettim. İzlediğim YouTuber’ların çoğu, canlı oynatma yayınları yapacakları Twitch hesaplarını tanıttı ve sonunda merak etmeye başladım.
Twitch nedir?
Sonuç olarak, Twitch bir akış platformudur, ancak daha fazlası var mı? Bu gönderide, Twitch’in ne olduğunu ve potansiyel müşterilerle etkileşim kurmak ve marka bilinirliğini artırmak için onu nasıl kullanabileceğinizi keşfedeceğiz.
Twitch, canlı akışlar için çevrimiçi bir platformdur. Kullanıcıları bir canlı yayın yayınlayabilir veya diğer yayıncıları izleyebilir. Yayıncılar genellikle oyun yorumu sunarken, izleyiciler kenar çubuğunda bir sohbete bağlanabilir.
Twitch’i ziyaret ettiğinizde aşağıdaki görüntüye çok benzer bir ekran göreceksiniz. Ana sayfa, önceki etkinliklere göre küratörlüğünü yapıyor, bu nedenle bu ekran oyun içeriğiyle kaplıyken, yayıncıların ürettikleri üzerinde bir sınırı yok.
Twitch Ne İçin Kullanılır?
Twitch, esas olarak oyuncuların canlı oyun ve yorumları izlemesi ve gerçekleştirmesi için bir platformdur. Ancak, sitede açılan talk showlar, yemek programları, spor etkinlikleri ve oyun toplantıları gibi başka programlar da var. Twitch, hayranların yayıncılarla bağlantı kurmasını sağlar ve kullanıcıların ilgilendikleri içerikleri uzun süreli, canlı yayınları destekleyen bir platformda izlemelerine olanak tanır. Aslında, akışların bir veya iki saat sürmesi yaygındır.
Platformun ayrıca, akış endüstrisini kutlayan ve platformun yayıncılarının hayranları ve meslektaşları ile şahsen bağlantı kurma şansını kutlayan iki yılda bir düzenlenen TwitchCon adlı kendi sözleşmesi vardır.
Hayranlar, en sevdikleri yayıncılar tarafından yönetilen oturumlara katılabilir ve çok sayıda satıcı ve etkinlik sponsorundan markalı ürünler satın alabilir. Örneğin Doritos, TwitchCon’un bir sponsorudur.
İçeriği yayıncılar üretse de, Twitch’in dünya çapında genişleyen özel bir hayran kitlesi var. Twitch kullanıcıları hakkında bir bakış açısı elde etmek için Twitch’in birincil hedef kitlesine bir göz atalım.
Twitch’i kimler kullanıyor?
SimilarWeb tarafından yapılan araştırmaya göre, Mayıs 2022 itibariyle Twitch kullanıcılarının %79,62’si erkek ve platformun kitlesinin büyük kısmı (yaklaşık %37,11) 18 ila 24 yaşları arasında.
SimilarWeb, Twitch kullanıcılarının web davranışlarını incelediğinde, bu kitlenin aradığı birincil anahtar kelimelerin “video oyun konsolları ve aksesuarları”, “oyunlar”, “yazılım” ve “haberler” olduğu görülüyor. Bu bilgilerden, Twitch kullanıcılarının çoğunluğunun oyunlarla ve onları oynamak için gereken teknolojiyle ilgilendiğini çıkarabiliriz.
Aynı raporda, trafiğin %21,41’inin ABD’den geldiği ve bu ülkeyi platformda en fazla temsil edilen ülke haline getirdiği belirtildi. Almanya, Kore, Rusya ve Fransa geliyor sonrasında.
Kullanıcıların büyük bir kısmı genç erkekler olsa da, bu demografi tüm platformun kullanıcı tabanı değildir.Twitch’in en popüler kadın yayıncısı Pokimane’nin 9.2 milyon takipçisi var ve bu da onu platformun en popüler 10 yayıncısından biri yapıyor.
Yine de pazarlamacıların bildiği gibi, bu sayılar hedef kitlenizin önemli bir parçası olabilir.
Şimdiye kadar, Twitch’i pazarlama çalışmalarınıza nasıl dahil edebileceğinize dair birkaç fikir üzerinde kafa yoruyorsanız, şimdi markaların Twitch’i nasıl kullandığı hakkında konuşalım.
Markaların Twitch’i Kullanmasının Birkaç Yolu!
Markalar, marka bilinirliğini artırmak, belirli kitleleri hedeflemek, markalı akışlar oluşturmak ve etkileyici pazarlamadan yararlanmak için Twitch’i kullanır. Site görsel içerikle desteklenmektedir, bu nedenle bu hedefleri desteklemek için bazı örnekleri inceleyelim.
1- PepsiCo:
Taktik: Sponsorluk Pazarlaması
Sınırlı süreli bir Brisk ürününü tanıtmak için PepsiCo, Rocket League oyunu için sezon dışı bir video oyunu turnuvasına sponsor oldu. Şirket sponsorluğundaki turnuvalar yeni bir fenomen değil, ancak PepsiCo’nun sponsorluğu içecek şirketine diğer sponsorlukların çoğundan daha fazla kontrol imkanı verdi.
Turnuva boyunca Brisk reklamları yayınlandı ve oyuncuların kullanması için Brisk temalı bir araba oyuna dahil edildi. İzleyiciler ayrıca canlı yorumcuların Brisk içmesi için tezahürat yapabilir ve katılımcılar arasında organik olarak oluşan “Risk al, Tempolu iç” ifadesi marka için bir slogan haline geldi.
2- UberEats
Taktik: Influencer Pazarlama
UberEats, abonelere %25 indirim kuponu sunmak için Ninja ile ortaklık yaptı. Promosyon bir meydan okuma şeklinde geldi. Ninja, Fortnite’ta bir karakteri her “öldürdüğünde” hayranlara UberEats siparişlerinde %1 indirim kazanacaktı. İşin püf noktası, bir zaman sınırı olmasıydı ve Ninja, yalnızca UberEats ile yemeğini sipariş ettiği andan yemek kapısına gelene kadar mücadeleye katılabildi.
Meydan okuma sona erdiğinde, Ninja hayranlarını siparişlerinde %25 indirim kazandı ve teklif maksimum kapasitede kullanıldı.
Markanız Twitch’ten yararlanmalı mı?
Birden fazla şirket, genç bir kitleye hitap ederek markalarını tanıtmak için Twitch’i kullanıyor. Şirketinizin benzer bir hedefi varsa, Twitch sizin için büyük bir fırsat olabilir. Twitch, özellikle etkileyici pazarlamadan yararlanmak istiyorsanız kullanışlıdır. Influencerların çok sadık bir hayran kitlesi vardır ve markanızı destekleyerek kitlenizi genişletmek için aşağıdakileri kullanabilirler. Bunu Pokimane’nin erişte akışında ve Ninja ile birden fazla şirket arasındaki işbirliklerinde gördük.
Twitch’ten yararlanmanın bir başka yararı da reklamlarla olası satışları artırmaktır. Örneğin, şampuan markası Head & Shoulders, yeni erkek şekillendirici kremlerini pazarlamak için Twitch’i kullandı. Bu, Twitch kullanıcılarının sitenin sanal para birimi olan 100.000 Bit kazanabileceği bir yarışma düzenlemek için platformla ortaklık yapılarak sağlandı.