2022’de Her Nesil Nasıl Alışveriş Yapıyor?
Sürekli ortaya çıkan yeni pazarlama kanalları ve trendler ile hedef kitlenizin gerçekte nerede olduğunu bilmek zor olabilir.
Sadece zamanlarını nerede geçirdiklerini değil, aynı zamanda nasıl alışveriş yapmayı sevdiklerini de bilmeniz gerekir ve bu büyük ölçüde yaş gruplarına bağlıdır.
Kitlelerin nerede olduklarını belirlemenize yardımcı olmak için, alışveriş alışkanlıkları, medya tüketimleri ve takip ettikleri en son trendler hakkında bilgi edinmek için her nesilden binlerce ABD’li tüketiciyle anket yapıldı.
Tüketici Eğilimlerinin Durumu Raporunda daha da fazla veri bulabilecek olsanız da, okuyuculara her nesli ve onları farklı kılan benzersiz temaları derinlemesine incelemek istedik.
Her neslin nerede ve nasıl alışveriş yapmayı sevdiğine ve satın alma kararlarını gerçekten neyin etkilediğine bir göz atalım.
Her kuşağın alışveriş alışkanlıklarının hızlı bir dökümüyle başlayacağız ve aralarındaki en büyük farklılıkları ve benzerlikleri dile getireceğiz, ardından her yaş grubunu daha derinlemesine inceleyeceğiz.
Alışveriş Alışkanlıklarına Genel Bakış!
Z Kuşağına Genel Bakış (18-24 yaş)
* Sosyal medya, YouTube reklamları ve internet araması, Z kuşağının yeni ürünleri keşfetmesinin en iyi yollarıdır.
* Instagram, YouTube ve TikTok, Z kuşağı arasında en iyi sosyal medya uygulamalarıdır.
* Z kuşağının %33’ü son üç ay içinde bir influencer’ın tavsiyesi üzerine bir ürün satın alıyor ve %28’i bir uygulama içi mağazadan satın alma gerçekleştiriyor.
* Her 2 Z kuşağından 1’i şirketlerin sosyal konularda, özellikle de ırk adaleti, LGBTQ+ hakları, cinsiyet eşitsizliği ve iklim değişikliği konusunda bir duruş sergilemesini istiyor. Şirketler bu sorunları savunduklarında, Z kuşağı satın alma kararları üzerinde güçlü bir etkisi olduğu görülüyor.
* Akış hizmetlerindeki reklamlar, Z kuşağına ulaşmak için kablolu TV’yi geride bıraktı. Perakende keşfi hâlâ alakalı, ancak dijital kanallardan daha az sıklıkta.
Y Kuşağına Genel Bakış (25-35 yaş arası)
* Sosyal medya, internet araması ve YouTube reklamları, Millennials’ın yeni ürünleri keşfetmesinin en iyi yollarıdır.
* Facebook, YouTube ve Instagram, Millennials arasında en iyi sosyal medya uygulamalarıdır.
* Y kuşağının %28’i son üç ay içinde bir uygulama içi mağazadan bir ürün satın alma yapıyor ve %26’sı bir influencer’ın tavsiyesi üzerine satın gerçekleştiriyor.
* Y kuşağının %41’i şirketlerin sosyal konularda, özellikle de ırk adaleti, gelir eşitsizliği, iklim değişikliği, uygun fiyatlı sağlık hizmetleri ve LGBTQ+ hakları konusunda bir duruş sergilemesini istiyor. Şirketler bu sorunları savunduklarında, Y kuşağının satın alma kararları üzerinde güçlü bir etkisi oluyor.
* Kablo TV’deki reklamlar, Millennials’a ulaşmak için akış hizmetlerini küçük bir farkla geride bıraktı. Perakende keşfi hala alakalı ancak dijital kanallardan daha az sıklıkta.
X Kuşağına Genel Bakış (35-54 yaş arası)
* Gen X, arama, televizyon reklamları ve perakende mağazalarında yeni ürünleri keşfetmeyi tercih ediyor.
* X Kuşağı, tercih edilmese de sosyal medyada diğer tüm kanallardan daha sık yeni ürünler keşfediyor.
* X kuşağının %90’ı sosyal medya kullanıyor. Facebook, YouTube ve Instagram en sevdikleri uygulamalar.
* Gen X’in %18’i son üç ay içinde bir uygulama içi mağazadan ürün satın alma yapıyor.
* X kuşağının %35’i, şirketlerin özellikle iklim değişikliği, uygun fiyatlı sağlık hizmetleri, ırk adaleti ve gelir eşitsizliği gibi sosyal konularda bir duruş sergilemesi gerektiğini söylüyor. %38’i şirketlerin sosyal meselelerle ilgilenmemesi gerektiğini söylüyor ve %26’sı emin değil.
Boomer’a Genel Bakış (55+ yaş)
* TV reklamları, internet araması ve perakende mağazaları, Boomers’ın yeni ürünleri keşfetmesinin en iyi yollarıdır.
* Sosyal medyada sadece %17’si son üç ay içinde bir ürün keşfediyor ve sadece %4’ü bu süre içinde bir sosyal uygulamada bir ürün satın alıyor.
* Boomer’ların yaklaşık yarısı, şirketlerin sosyal konularda bir tavır almaması gerektiğini söylüyor. Satın alma kararlarını etkilemeye gelince, sosyal sorunların Boomers’ın çoğunluğu üzerinde hiçbir etkisi yoktur.