Meta açıklama nedir?
Meta açıklama, bir arama sonucunun mavi bağlantısının altındaki bilgi parçacığıdır. Amacı, sayfanın içeriğini arayan kişiye açıklamaktır.
Arama terimiyle eşleşen tüm kelimeler açıklamada kalın harflerle yazılmıştır. Nihai hedef, arama yapan kişiyi web sitenize tıklamaya ikna etmektir.
İşte bir arama motoru sonuçları (SERP) sayfasında görüneceği şekliyle bir meta açıklama örneği:
Sorgu “Gelen pazarlama nedir?” olduğundan, bu meta açıklamada iki kelimenin kalın harflerle yazıldığına dikkat edin.
Ayrıca meta açıklamanın, okuyucuya ne bekleyebileceklerini gösteren, konunun net ve özlü bir görüntüsünü nasıl verdiğine dikkat edin.
Google’da görünür olmak için meta açıklamalarınızı 140-160 karakter uzunluğunda bir yerde tutmalısınız.
Meta Açıklamalar Neden Önemlidir?
Meta açıklamalar önemlidir çünkü Google’a web sayfanızın ne hakkında olacağını bildirirler. Google, meta açıklamanızın içeriğini okuyabilir ve anlayabilirse, arama sorgularını yanıtlamak için sayfanızı sıralama konusunda daha kolay bir şansa sahip olacaktır.
Meta açıklamalar organik trafiği artırır ve web sayfalarınıza daha fazla göz getirir.
Bir meta açıklama eklemezseniz Google, sayfanızın ilk paragrafından bir metin parçacığı görüntüler. Bu metinde bir arama anahtar kelimesi varsa, kalın yazılır. Bu kötü bir şey olmasa da, bir meta açıklama eklememek, tarayıcılara ilettiğiniz mesajı kişiselleştirme şansını kaçırmak anlamına gelir.
Meta Açıklama Örnekleri!
Meta açıklamalar, web sayfanızdaki içeriğin hızlı, bir ila iki cümlelik özetleri olmalıdır. Okuyucuya, bağlantınıza tıkladıktan sonra ne bulmayı bekleyebileceklerini söylemelidirler. Örneğin, veriye dayalı bir pazarlama raporu için bir meta açıklama aşağıda verilmiştir:
Bu meta açıklama, raporda neyin bulunacağını, bilgileri kimin sunduğunu ve içeriğin okuyuculara neden yardımcı olacağını doğru bir şekilde açıklar. Tarayıcılar “2021’deki SEO trendleri” gibi sorgular yazıyorsa, sonuçlarında bu meta açıklamanın görünmesi muhtemeldir.
Meta açıklamalar birkaç basit kuralı takip eder: Kısadırlar, açıklayıcıdırlar ve anahtar kelimeler kullanırlar. Ancak bundan sonra, onların söyleyecekleriyle oynamak için özgürce saltanatınız var. Meta açıklamanızı oluştururken bunu kendi yararınıza kullanın:
Web sayfanızın genellikle biraz kuru olduğu düşünülen içerik sunacağını biliyorsanız, tarayıcılarla etkileşim kurmanın yolu, yukarıdaki gibi çekici bir meta açıklama yapmaktır.
Okuyucular genellikle arama sorguları için sonuçların yalnızca ilk sayfasını kontrol eder. Bu nedenle, bir web sayfasındaki sıralamanız önemlidir. Meta açıklamalar, sıralamanızı belirleyen her şey olmasa da (bunun için Sayfa İçi SEO’yu tamamen optimize etmek isteyeceksiniz), kesinlikle yardımcı olurlar.
Harika bir meta açıklama, sonuçların ilk sayfasında görünme potansiyeline sahiptir ve aşağıdaki örnekte olduğu gibi harika bir meta açıklama ilk olabilir:
Meta açıklama, Google’a sayfalarının sorgunun zorluğunu nasıl çözeceğini anlattık.
Şimdi, yukarıdaki kuralların yanı sıra mükemmel bir meta açıklama yazmanın bir gizli anahtarı veya formülü var mı diye merak edebilirsiniz. Gizli anahtar henüz bulunamadıysa da meta açıklamanızı yazarken izleyebileceğiniz bazı ipuçları ve püf noktaları var. Birkaçından bahsedelim.
Meta Açıklama İpuçları:
Google, bir meta açıklamanın kullanıcılara o web sayfasının ne hakkında olduğunu söylemesini önerir. Arama motoru, bir meta açıklamadaki bilgilere dayanarak, sonuçları alaka düzeyine göre sıralar.
Meta açıklamaları web sayfanız için bir adım olarak düşünün. Sayfanın okuyucuya neden yardımcı olacağını anlatın ve sayfada olanı doğru bir şekilde yansıttığından emin olun. Bir okuyucu meta açıklamanın vaat ettiğini bulamazsa, muhtemelen tıklayacaktır.
Harika bir meta açıklama yazmak için bazı ipuçlarına geçelim.
1- Soruları Cevaplayın:
İnsanların Google’da bir soruya yanıt araması muhtemeldir. Kafalarına girmeye çalışın ve içeriğinizin yardımcı olabileceği ne aradıklarını düşünün.
Bu soruyu bir çözüm veya fayda ile yanıtlamak için meta açıklamanızı kullanın. Örneğin, web sayfanızın okuyuculara standart işletim prosedürlerini yazmaları için ücretsiz bir şablon sağladığını varsayalım.
Kitlelerin Google’a soracağı soru büyük olasılıkla “SÇP nedir?” olacaktır. Öyleyse meta açıklamanız, okuyuculara nasıl yazılacağını öğrenmek için kılavuzlu şablonunuzu kullanabileceklerini söylemelidir.
2- Zorlu Bir Çözümden Bahsedin:
Okuyucularınızın çözmek istediği zorluğa bir çözüm sağlayın. Örneğin, yararlı CRM yazılımlarının bir listesini içeren bir blog yazısı yazıyorsanız, gönderide kaç öğe olduğundan ve bu gönderinin okuyucular için neden değerli olacağından bahsedin.
3- Açıklamayı Kısa Tutun:
Sayfanızın gövdesi, hedef kitlenizi eğiteceğiniz yerdir, bu nedenle meta açıklamanın uzun olması gerekmez. Sayfanın hızlı bir özetini veya sayfanın okuyucular için öne çıkacak noktasını sağlayın. Meta açıklamaları 160 karakterin altında olmalıdır.
Bir meta açıklamanın uzunluğunu kontrol etmenin iyi bir yolu, bir tweet hazırlamaktır. Twitter sizi 280 karakterle sınırlar ve sınırınıza ulaştığınızda size haber verir.
Açıklamanız tweet kutusundaki dairenin yarısından fazlasını dolduruyorsa, onu kısaltmayı düşünmelisiniz. Meta açıklamalar, gönderinin gövde metni değil, bir anlık görüntü işlevi görmelidir.
4- Çok Fazla Anahtar Kelime Kullanmayın:
Meta açıklamanız anahtar kelimeler içermekle birlikte, kolay okunmalıdır. Anahtar kelimeleri yalnızca yüksek bir sıralama elde etmek için aşırı kullanırsanız, okuyucular meta açıklamanızı anlamayabilir. Takip etmesi zor bir açıklama, bir tarayıcıyı sayfanızdan uzaklaştırabilir.
Örneğin, web sayfanızın röportaj malzemeleri için bir içerik teklifi sunduğunu ve birincil anahtar kelimelerin “mülakat başarısı”, “harika röportajlar için ipuçları” ve “mülakat hazırlığı” olduğunu varsayalım.
“Mülakatlara hazırlanırken başarılı olmak için ücretsiz indirilebilen bir röportaj başarısı teklifi” satırları boyunca okuyan bir meta açıklama yazabilirsiniz. Ancak, bu biraz hantal ve takip etmesi zor, değil mi? Bunun yerine, daha pürüzsüz bir şeyle gitmeyi deneyin:
“Bu indirilebilir iş arama seti ile mülakatlarda başarılı olmanın ipuçlarını ve püf noktalarını öğrenin.”
Bu açıklama yine de iki anahtar kelime kullanır, ancak okuyucu için de mantıklıdır ve onlara bu teklif sayfasının onlara nasıl yardımcı olacağını bilmeleri için ihtiyaç duydukları arka plan bilgilerini verir.
5- Okurlar için İlgi Çekici ve Benzersiz Olun:
Yapabiliyorsanız, meta açıklamalarınızı eğlenceli ve okuması ilgi çekici hale getirin. Okuyucunun bir SERP’de gezinmesini durduracak göz alıcı bir şey. Bu, özellikle web sayfası içeriğinizin ilgi çekici ve benzersiz olması gerekiyorsa yararlıdır. Metanızdaki içeriğin tonunu eşleştirin.
6- Yinelenen Meta Açıklamalardan Kaçının:
Google, sitenizdeki meta açıklamaları kopyaladığınız için sizi aktif olarak cezalandırmayacak olsa da, SEO için yine de kötüdür. Peki neden? Çok fazla aynı açıklamanız varsa, arama motorları içeriğinizin bir kısmını düşük kaliteli veya gereksiz olarak işaretleyerek sıralamanızı etkileyebilir.
Bunun yerine, blog yazınızı anlamlı, anlaşılması kolay ve açıklayıcı hale getirin.