Context Marketing Nedir? 2022’de Neden Önemlidir?
Context Marketing Nedir?
Blog gönderileri, teklifler, e-postalar ve reklamlar gibi pazarlama içeriğini, alıcılarının yolculuğunun belirli bir noktasında müşterilere sunma sürecidir. Context Marketing’in çalışması için zamanlama ve özgünlük çok önemlidir.
Çoğu pazarlamacının içerik pazarlamasının önemi konusunda hemfikir olduğunu söylemek doğru olsa da, pazarlamanın hala pek sevilmeyen bir yönü var: Context Marketing.
Context Marketing’in ne anlama geldiğini bilseniz de bilmeseniz de, doğru kampanyaları doğru müşterilere doğru zamanda sunmak istediğinize bahse girerim. Context Marketing’in konusu budur.
Burada, Context Marketing kavramını inceleyeceğiz ve onu genel pazarlama stratejinize uygulamak için kullanabileceğiniz stratejileri detaylandıracağız.
Content vs Context Marketing
İçerik(Content) müşterilerinize sunduğunuz materyaldir. Blog gönderileri, makaleler, teklifler, haber bültenleri, e-postalar, kampanyalar ve reklamlar. “Content“, bu içeriğin teslimini çevreleyen zamanlamayı ve koşulları ifade eder.
Content kullanan bir pazarlamacı, bir müşteri adayı hakkında adından daha fazlasını bilir. Ayrıca hangi sektörde çalıştığını, ne tür içerikleri en çok sevdiğini, içeriği hangi kanaldan tüketmeyi tercih ettiğini, şu anda ihtiyaçlarını karşılamak için başka bir çözüm kullanıp kullanmadığını ve şirketinin yılın bu zamanında bütçesinin olup olmadığını da biliyor olabilirler.
İçerik(Content) pazarlaması neden önemlidir?
Content pazarlaması birçok nedenden dolayı önemlidir, ancak önemini daha da belirgin hale getiren en önemli iki neden vardır.
Context marketing daha iyi dönüşüm sağlar.
İnsanların ihtiyaç duyduğu noktaya yönelik pazarlama oluştururken, pazarlamanın sizin için çok daha iyi performans göstermesinin nedeni budur, çünkü onların ilgi alanlarına veya alıcının yolculuğundaki aşamasına uygun olmayan pazarlama içeriği sunmuyorsunuz.
Önemli ipucu: Pazarlama otomasyon yazılımını kullanarak potansiyel müşterinizin etkinliğini takip etmek, içerik pazarlamasını kolaylaştıracaktır. Potansiyel müşterilerinizin en çok hangi ürünlerle ilgilendiğini ve web sitenizi kaç kez ziyaret ettiklerini bileceksiniz.
Context marketing elde tutmayı artırır.
Bir kişiyle ilişkiniz etrafında bağlamınız olduğunda, ihtiyaçlarını hedefleyen daha kişiselleştirilmiş ve alakalı pazarlama içeriği sağlayabilirsiniz.
Bu iki neden harika: Kişiselleştirilmiş ve alakalı pazarlama, insanların sevdiği ve etkileşimde bulunduğu içerik oluşturmanın temelidir. Dahası, kişiselleştirilmiş ve alakalı pazarlama, genellikle insanları “abonelikten çık” düğmesine tıklamaya zorlayan türden bir pazarlama değildir. Sorunlarını özel olarak çözmeye çalıştığınızı düşünüyorlarsa, müşterilerin sizinle kalma olasılığı çok daha yüksektir.
Context Marketing’e Nasıl Başlanır?
Pekala, bu “Context Marketing” teorisi kendini nasıl gösteriyor? Bir pazarlamacı olarak sizin için nasıl görünürdü? Pazarlama otomasyon yazılımının yardımıyla, pazarlamanızda “context” ilkesini gerçekten nerede kullanacağınıza dair bazı örnekler var.
Belirli gönderiler ve sayfalar için özel teklifler oluşturun!
Web sitenizin değerini artıran teklifler oluşturun. Bu teklifler, bir müşterinin o sayfayı ziyaret ederken çözmeye çalıştığı belirli bir eksik noktasına veya sorununa yanıt verirse bonus puan alırsınız.
Web sitenize akıllı harekete geçirici mesajlar (CTA) ekleyin!
Akıllı harekete geçirici mesajlar ekleyerek kişiselleştirilmiş teklifleri bir sonraki seviyeye taşıyabilirsiniz. Trafiği potansiyel müşterilere, potansiyel müşterileri nitelikli potansiyel müşterilere ve nitelikli potansiyel müşterileri müşterilere dönüştürmek için kullanmak istediğiniz çeşitli teklifleriniz olduğunu varsayalım.
Potansiyel müşteri dönüşüm oranlarınızı artırmak için, muhtemelen potansiyel müşterilerin bir vaka çalışması web sayfasını ziyaret etmesini (genellikle alıcınızın yolculuğunda daha sonra gerçekleştireceğiniz bir işlemdir) ve onları bir blog gönderisine yönlendiren bir CTA bulmasını istemezsiniz.
Ancak, web sitenizdeki bir vaka çalışması sayfasını ziyaret eden kişiler bir satış görevlisiyle konuşmaya hazır değildir. Çok ısrarcı tekrarlar olan bir CTA sunarak onları da geri çevirmek istemezsiniz.
Neyse ki, akıllı CTA’lar ile satış döngüsündeki ziyaretçi aşamasıyla otomatik olarak hizalanan bir CTA’yı gerçekten ortaya çıkarabilirsiniz veya belirlemek istediğiniz başka bir dizi kriter endüstriyi, iş türünü, yeri ve geçmiş faaliyeti/davranışları düşünebilirsiniz.
Dönüşüm döngüsünü kısaltan akıllı formlar oluşturun!
Akıllı formlar, birisinin istediğiniz form alanlarını zaten doldurup doldurmadığını bilir. Örneğin, akıllı formlar kullanırsanız, site ziyaretçileriniz her formu doldurduklarında “Ad” ve “Soyadı” öğelerini görmezler; bunun yerine, bu soruları bir kez yanıtlar ve bir daha asla yanıtlamazlar.
Bu, müşteri adaylarınız hakkında her form doldurduklarında aynı şeylerden daha fazlası yerine yeni bilgiler toplamanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca, context olarak web sitenizle önceki etkileşimlerden yararlanan daha sorunsuz, kişiselleştirilmiş bir kullanıcı deneyimi oluşturmanıza yardımcı olur.
Dinamik e-posta içeriğinden ve iş akışlarından yararlanın!
Akıllı olmanız gereken tek şey formlarınız ve teklifleriniz değil, e-posta veritabanınız özellikle de insanların sürekli aktif halde kontrol ettiği mail kutularındaki alanınızı aktif olarak korumak istiyorsanız yüksek hedefli listelere de yervermelisiniz.
E-posta listelerinizin bir kişiyi ne zaman çekeceğinizi ve bu kişiyle ilgili veritabanınızda bulunan belirli bilgileri e-posta pazarlama kampanyalarınıza çekecek kadar akıllı olması gerekir.
Unutmayın, harika bir bağlam pazarlamacısı, doğru içeriği, doğru kişiye, doğru zamanda sunar. Bu nedenle, bağlamsal olarak alakalı e-postalar göndermek için, onları memnun eden ve onları dönüştürmeye teşvik eden kişiselleştirilmiş içerik sunmak için etkinliklerini ve arka planını kullanmanız gerekir.
Context Marketing Örnekleri!
Context pazarlama kulağa karmaşık gelse de, pratikte aslında oldukça basittir. Aslında, bir müşteri olarak, context pazarlamayı kendiniz görmüş veya beğenmiş olabilirsiniz. Bazı örneklere bir göz atalım.
Google’s Product Ads Carousel
Hiç Google’da bir ürüne bakıp en üstte bir atlıkarınca gördünüz mü (sadece basit arama sonuçlarının aksine)? Gördüğünüz ürünler genellikle tam olarak aradığınız şeyin reklamlarıdır.
Bu, birinci sınıf bir contextual marketing pazarlama örneğidir. Google, bağlamsal olarak alakalı reklamlar sunmak için davranışınızı ve arama sorgunuzu kullanır. Hazır kahve ararken Google’ın bunun yerine french presses için reklamlar sunduğunu düşünün. French presses ilginizi çekebilir ve hatta daha önce aramış olsanız da, şu anda hazır kahve arıyorsunuz.
Bu nedenle, müşterinizin belirli sorunlu noktalarına ve sorularına yanıt vermek ve bunu doğru zamanda yapmak önemlidir. Ve bunu yapmak için son derece gelişmiş bir arama motoru olmanıza gerek yok. Önceki bölümlerde bahsettiğimiz teklifleri hatırlıyor musunuz? Bu, Google’ın ürün carousel ile aynı şekilde çalışabilir.
LinkedIn şirket sayfası kenar çubuğu reklamı!
LinkedIn’de bir şirket sayfasını ziyaret ettiğinizde, o şirkette becerilerinize uygun roller bulmanızı isteyen küçük bir kenar çubuğu reklamı sağlar.
LinkedIn bunu, profilinizde listelemeseniz bile fırsatlara açık olabileceğinizi bildiği için yapar. Ve bir şirket sayfasına bakıyorsanız, o şirkette çalışmak ilginizi çekebilir. LinkedIn, bu ilgili içeriği tıklayabileceğinizi düşünerek göstermektedir. Yani, bir Dijital Pazarlama Uzmanıysanız ve Google şirket sayfasına bakıyorsanız, LinkedIn otomatik olarak firmadaki Dijital Pazarlama Uzmanı rollerinin reklamını yapacaktır.