E-ticarette karlılığın sırrı ürün farklılaşmasından geçer. Tüketicinin birçok farklı yerde bulabileceği ürünlerin karlılığı azdır. Buna örnek olarak elektronik ürünleri verebiliriz. Cep telefonu, bilgisayar ya da küçük ev aletleri gibi ürünler birçok elektronik ürün mağazasında, e-ticaret sitelerinde ya da üretici markanın bayilerinde, offline ya da online mağazalarında bulunabileceği için tüketici genelde fiyatı en düşük olanı tercih edecektir. Satıcılar ise bu tip ürünlerin maliyetini azaltamayacağı için, karlılık azalacak, minimuma inecektir. Dolayısıyla satacağınız ürünün farklı, her yerde bulunmayan, sizin mağazanıza özel olması çok önemlidir. Bunu, Trendyol gibi büyük e-ticaret sitelerinin kendi markasını (Trendyol Milla) yaratıp satma stratejisinden de anlayabiliriz.
E-ticarette en çok satılan ürünlerden E-ticarette en çok satılan ürünler nelerdir? E-ticaret ürün fikirleri neler olabilir? Internetten ne satabilirim? yazısında bahsetmiştik. Bu kategorilerde karlılığı yüksek ürünler satmak en akıllıcası olacaktır. Örneğin kendi tasarımınız takılar, tişörtler, çoraplar, aksesuarlar, cep telefonu kılıfları ve ekran koruyucuları satabilirsiniz. Bu ürünlere kendi el emeğinizi, tasarım zevkinizi, kendi stilinizi yansıtacağınız için, tüketicilerin başka yerde bulamayacağı ürünler olacaktır. Bu durum da karlılığı artıracaktır. E-ticarette özellikle küçük işletmeler için önemli bir satış kanalı olan Instagram’da bu tip takı, aksesuar, giyim ürünleri çok sayıda mevcuttur. Bir başka karlılığı yüksek olabilecek örnek de, özellikle pandemide artan doğal ve sağlıklı beslenme talebine cevap verebileceğiniz organik, ev yapımı yemekler olabilir. Süpermarket ürünleri her yerde bulunabilir, dolayısıyla karlılığı azdır ancak sizin yapacağınız farklılaşmış yemek ürünleri hem talebi hem de karlılığı artıracaktır.
Satacağınız ürünün fiyatını belirlerken ürün maliyetinin yanı sıra kargolama maliyeti ve pazarlama/reklam/tanıtım maliyetinizi de muhakkak göz önünde bulundurmalısınız. Ürün karlılığı hesaplarken kullanılan Birim Ekonomisi (Unit Economics) yöntemine ilişkin yazımızı mutlaka okuyun: https://www.yenibizi.com/soru/unit-economics-birim-ekonomisi-nedir/