Websitesi yapmanın iki yolu vardır: WordPress ile internet sitesi kurmak veya hazır websitesi kurmaya yarayan bir platform kullanmak. Bir websitesi kurmak için 3 şey gereklidir:
Domain: Sitenizin adını, adresini belirlemek ve kaydettirmek için gerekir. Domain ya da alan adı, web sitenizin adı ve adresidir. Sitenizi bulmaya çalışanların sitenize girmek için kullandığı adrestir. Bir alan adının yıllık maliyeti ortalama 100 TL civarındadır.
Hosting: Sitenizin depolanacağı alanı kiralamak için gerekir. Sitenizin her zaman yayında olmasını sağlayan teknik altyapı hizmetine hosting denir. Site dosyalarınızın bir sunucuda barındırılmasını ve adresiniz her tıklandığında içeriğinizin görüntülenmesini sağlar. GoDaddy, Natro, Turhost gibi domain ve hosting hizmeti sağlayan firmalardan alan adı ve hosting hizmetini içeren paket alabilirsiniz.
CMS: İçeriği sitenize eklemek için gerekir. CMS’in açılımı Content Management System (İçerik Yönetim Sistemi)’dir. Websitenizin içeriğini hazırlamanız ve websitenize girmeniz için kullanılan yazılımlara denir. WordPress, Joomla, Drupal, Squarespace, Magento, Opencart ve hazır web sitesi oluşturucular gibi çok sayıda CMS bulunur.
Daha önce de yazdığımız gibi en sık kullanılan yöntem WordPress ile site oluşturmak ya da hazır websitesi kurmaya yarayan bir platform kullanmaktır.
Hazır websitesi kurmaya yarayan platformlardan en sık kullanılanı Wix’tir. Ayrıca yukarda bahsettiğimiz domain ve hosting hizmeti veren şirketlerin de hazır websitesi kurma paketleri vardır ve genelde bu paketin içinde websitesi kurulması için gereken herşey yani domain+hosting+cms bulunur.
WordPress ise PHP ile yazılmış, açık kaynaklı bir web sitesi oluşturma aracıdır ve 2003’te ortaya çıkmıştır. İnternette gördüğünüz her dört web sitesinin biri WordPress ile hazırlanmıştır. WordPress günümüzde, binlerce temasıyla aklınıza gelebilecek her türde web sitesi oluşturmanın en popüler çözümü haline gelmiştir. Domain ve Hosting hizmeti veren şirketlerden domain ve hosting paketi aldığınızda WordPress ile websitesi oluşturma seçeneğini size sunar. WordPress’in çok sevilmesinin nedenlerinden biri, temalar aracılığıyla web sitenizi özelleştirmenizi ve benzersiz kılmanızı kolaylaştırmasıdır. WordPress temalarının binlercesi ücretsizdir. Dilerseniz destek, kod kalitesi ve düzenli güncellemeler gibi avantajlar sunan premium temaları da deneyebilirsiniz. Sitenizi; hız, SEO ve mobil uyum gibi kritik konularda etkilediğinden tema seçiminde dikkatli olmanızı öneririz.
Burada websitesi kurma adımlarından özet olarak bahsettik. Websitenizi yapmadan önce detaylı araştırma yapmanızı öneririz. Türkiye’de Armut ve Bionluk gibi pazaryerlerinde websitesi yapan freelancerları bulup onlara da yaptırabilirsiniz. Yurtdışında ise upwork.com ve fiverr.com gibi freelancer bulabileceğiniz websiteleri var.